Hem » Galleri » Eva Larsson, keramikskulpturer

Eva Larsson, keramikskulpturer

Wayfarers

20 oktober - 18 november 2018

Vernissage Lördag 20 okt. kl 11-16. Eva Larsson finns på plats i galleriet hela dagen.

De ser stolta och oberörda ut, de bär på föremål som symboliserar erfarenheter och drömmar. De lyfter, kånkar och släpar.
”Verket ’Wayfarers’ tog sin utgångspunkt i de senaste årens flyktingproblematik men under arbetets gång kom det allt mer att handla om allmänmänskliga drömmar, behov och bördor. Tankarna gick från ett ’vi och dem’ till att handla om allas våra likheter” berättar konstnären Eva Larsson.

Hon arbetar främst med keramik men även med brons och sten.
”Leran är mitt språk, men ibland är det bra att göra saker i material som tål lite mer” menar hon som också utfört offentliga uppdrag. Det är dock hennes uttrycksfulla kvinnogestalter i rakubränd lera som har väckt mest uppmärksamhet, t ex på Liljevalchs senaste vårsalong.
Lerfigurerna görs individuellt, en och en, i hennes ateljé på Södermalm i Stockholm. Rakubränningen sker i en specialbyggd utomhusugn med gasolbrännare på sommarstället i Roslagen.

Rakukvinnorna visar hon helst i grupper om flera skulpturer:
”Mitt arbete består främst av skulpterade objekt som sätts samman till större installationer. Med skulpturer och bilder skapas scener och situationer som undersöker mellanmänskliga relationer och företeelser i samhället. Små justeringar i människofigurernas kroppsspråk och objektens placering skapar nya nyanser och frågor. Att konstruera dessa olika scener är ett sätt för mig att laborera med teman som konformitet och normer kontra frihet och mod. Jag intresserar mig också för hur individens och gruppens unika egenskaper påverkas i olika sociala kontexter.”

Eva Larsson gick ut Konstfack 1988 och har därefter haft en mängd utställningar och uppdrag. Hennes verk är inköpta av bl a Statens konstråd och flera av Sveriges kommuner och landsting. Just nu arbetar hon också med gestaltningar till en sjukhusentré i Karlskrona och till pendeltågsstationen i Skogås utanför Stockholm.
Se även www.evalarsson.com