Hem » Galleri » Anna Atterling, Anne-Marie Bernhardt och Petronella Eriksson, metall

Anna Atterling, Anne-Marie Bernhardt och Petronella Eriksson, metall

10 februari - 4 mars 2001

Konstfacks linje för metallformgivning har de senaste åren visat sig mycket vital, vilket förmodligen kommer att sätta sina spår inom både konst, konsthantverk och design framöver.

Även den senaste avgångsklassen var en årgång med många nya intressanta metallformgivare, varav en senare blev Anna-Lisa Thomson-stipendiat för år 2000. Vi från Kaleido fastnade snabbt för henne och två andra unga kvinnor, alla tre med vitt skilda uttryck, men med en anslående hantverksskicklighet och känsla för form och material.

De tre metallformgivarna som nu visar upp sina arbeten hos Kaleido är Anna Atterling, Anne-Marie Bernhardt och Petronella Eriksson.

Petronella Eriksson ställer ut smycken i silver, guld och stenar samt en soppslev i silver. Hennes del av utställningen är en utveckling av examensarbetet från Konstfack, som hon i egenskap av Anna-Lisa Thomson-stipendiat nyligen visade på Uppsala konstmuseum. I hennes arbeten handlar det om att försöka sätta samman kontrasterande former till komplexa dekorativa ting, sammanföra kontraster, det organiska mot det geometriska, det kantiga mot det mjuka.

Anne-Marie Bernhardt visar sitt examensarbete som heter ”Figurer som nästan föreställer något”. Hon har från egna teckningar och målningar hämtat figurer som hon sedan översatt till tredimensionella former. Figurerna är ickeföreställande men väcker associationer: beroende på betraktaren kan varje smycke bli en liten historia. Hon har sökt sig till ett fritt utryck där de olika formerna kunnat komma till sin rätt och funktionerna är helt anpassade till uttrycket.

Anna Atterling har gjort smycken för själen:
”Delar av min insida
innehöll något vackert
vilket alla visste
utom jag”