Hem » Galleri » Kaleidos stipendiat 2003: Therese Stawlin, smyckekonst

Kaleidos stipendiat 2003: Therese Stawlin, smyckekonst

Virus och bakterier

1 - 22 mars 2003

Vernissage lördag 1 mars kl. 10-16. Kl. 14 på vernissagedagen kommer Åke Forsgren, kultursekreterare i Uppsala läns landsting, att hålla tal och överräcka Kaleidos pris till stipendiaten och utställaren Therese Stawlin.

– Hur vackra och säljbara vi än gör oss kan vi inte kontrollera eller styra våra kroppar. I strävan efter den perfekta evigt unga kroppen förtränger man gärna att kroppen är en förbrukningsvara som drabbas av både förutsägbara och oförutsägbara förändringar.

Så säger Therese Stawlin, smyckekonstnär från Göteborg och Kaleidos stipendiat i år.
2001 instiftade Kaleido ett stipendium för att bana väg för det nya inom konsthantverket och för att ge det nya konsthantverket en god start och en plats att visa sig.

Stipendiet, som utlyses en gång per år, består av en kostnadsfri utställningsperiod i Kaleidos galleri, med därtill hörande annonser, vernissagekort etc. Berättigade att söka är alla som är under utbildning på en eftergymnasial konst-/konsthantverks-/design-skola eller som utexaminerades från en sådan för högst tre år sedan.

Therese Stawlin tilldelas Kaleidos stipendium för att hennes verk är så aktuella och starka att få kan undgå att beröras av dem.

Hon har arbetat med angelägna frågeställningar: om virus och sjukdomar, om vår oförmåga att kontrollera och styra kroppen, och om omöjligheten att exakt kunna planera våra liv. Hon har inspirerats av bl. a. mjältbrandshotet i samband med 11 september som innebar ett raserande av tryggheten för många i den rika delen av världen. Therese Stawlin har i sina smycken av silver, silikon, pärlor, nylon och bomull samt skulpturer/behållare av patinerat silver och brons arbetat med former som för tankarna till svulster och inälvor. Hon har visat känslighet för de olika materialens uttryck och utnyttjat dem väl. Samtidigt visar hennes arbeten möjligheter och öppningar till fortsatt arbete på temat.

Stipendiejuryn har bestått av representanter från Kaleido samt Isabella Nilsson, chef för Uppsala Konstmuseum.

Therese Stawlin är född 1973 och går just nu sitt femte och sista år på avdelningen för smyckekonst på HDK (Högskolan för design och konsthantverk) i Göteborg.