Hem » Galleri » Kaleidos stipendiat 2017: Vega Määttä Siltberg, textil

Kaleidos stipendiat 2017: Vega Määttä Siltberg, textil

Vinterskörd

11 mars - 2 april 2017

Vernissage Lördag 11 mars kl 11-16. Vega Määttä Siltberg finns på plats hela dagen. Kl 13 på vernissagedagen: Sabina Andersson (avdelningschef på kulturförvaltningen) håller tal och överräcker Kaleidos pris till Vega Määttä Siltberg.

Textilkonstnären Vega Määttä Siltberg tilldelas Kaleidos stipendium för att hon lyfter fram den gamla traditionen att väva med vass och förnyar den på ett kraftfullt sätt. I klimathotets tid blir det tydligt att vi måste tänka på det lilla och använda hållbara lokala resurser. Vega Määttä Siltberg tar upp ett nästan bortglömt material med stark historisk förankring och ser dess potential för både hem och offentlig miljö. Vi får följa henne från skörden av vassen och se hur hon förvandlar detta enkla stoff till en kopparskimrande väv i imponerande format. Vega Määttä Siltberg vaskar fram diamanter ur dyn.

”Under vinterns kallaste dagar åker jag till en sjö för att skörda vassen. Själva skörden är en viktig del av processen, den bidrar till uttrycket. Vassväven är rik på struktur och i kontrast till rummet ter den sig lika organisk och rå som vassruggarna vid sjön. I rum som är gjorda av material som vi har svårt att definiera blir väggen av vass en detalj som påminner oss om naturen” säger Vega Määttä Siltberg.
I sin utställning hos Kaleido visar hon utöver vassvävarna också bilder från skörden, beredningen och vävningen.

Vega Määttä Siltberg är född 1990 och bosatt i Stockholm. Våren 2016 tog hon sin kandidatexamen i textil design på Konstfack.
Vega Määttä Siltberg kan nås på tel. 0707-90 85 77 och v.maatta.siltberg@gmail.com . Se även www.vega.portfoliobox.me

Stipendiejuryn bestod av Lotta Jonson (designskribent för bl a DN, tidigare chefredaktör för tidskriften Form) samt Elisabet Berg och Annica Danielsson Almén, intendenter för Kaleidos galleri.

Kaleido instiftade sitt stipendium 2001 för att bana väg för det nya inom konsthantverket och för att ge nyetablerade konsthantverkare en god start och en plats att visa sig på. Stipendiet, som utlyses en gång per år, består av en kostnadsfri utställningsperiod i Kaleidos galleri, med tillhörande annonser, vernissagekort etc, samt vid vernissagen ett högtidligt utdelande av ett kalejdoskop.
Berättigade att söka är alla som avslutat en högskoleutbildning i konst / konsthantverk / design för högst tre år sedan.