Hem » Nyheter » Vega Määttä Siltberg tog emot Kaleidos stipendium

Vega Määttä Siltberg tog emot Kaleidos stipendium

Lördag 11 mars 2017 var det stipendieutdelning och vernissage i Kaleidos galleri i Godsmagasinet, Uppsala. För sextonde gången delade konsthantverksgruppen Kaleido ut sitt årliga stipendium till en ung konsthantverkare.
Denna gång var det Vega Määttä Siltberg som fick stipendiet och hade vernissage för sin utställning. Sabina Andersson, avdelningschef på kulturförvaltningen i Uppsala kommun, höll tal och överlämnade blommor och ett kalejdoskop från Kaleido till stipendiaten.

I stipendieutställningen ”Vinterskörd” visar Vega Määttä Siltberg flera av sina skimrande och kraftfulla vävar av vass, ull och lin. Hon visar också bilder från vass-skörden och vävningen.
”Det finns hur mycket vass som helst, runt varenda sjö växer det, så mycket som ingen annan är där för att skörda. Jag blir exalterad av att kunna gå ut och plocka mitt material själv från där det växer” berättar Vega Määttä Silberg som har anpassat sig till sitt materials växtcykel. ”Vi är vana att kunna få tag på material när som helst, det är bara att gå till affären och köpa. Men man kanske borde tänka på material som med viss mat och gå efter säsong när man väljer vad man ska laga?”

Stipendiejuryn bestod av Lotta Jonson (designskribent för bl a DN, tidigare chefredaktör för tidskriften Form) samt Elisabet Berg och Annica Danielsson Almén, intendenter för Kaleidos galleri.

Juryns motivering:
Textilkonstnären Vega Määttä Siltberg tilldelas Kaleidos stipendium för att hon lyfter fram den gamla traditionen att väva med vass och förnyar den på ett kraftfullt sätt. I klimathotets tid blir det tydligt att vi måste tänka på det lilla och använda hållbara lokala resurser. Vega Määttä Siltberg tar upp ett nästan bortglömt material med stark historisk förankring och ser dess potential för både hem och offentlig miljö. Vi får följa henne från skörden av vassen och se hur hon förvandlar detta enkla stoff till en kopparskimrande väv i imponerande format. Vega Määttä Siltberg vaskar fram diamanter ur dyn.

Vega Määttä Siltberg är född 1990 och bosatt i Stockholm. Våren 2016 tog hon sin kandidatexamen i textil design på Konstfack.
Se även www.vega.portfoliobox.me