Hem » Galleri » Lotta Hellström, keramik och grafik

Lotta Hellström, keramik och grafik

VÄXTHUS – effekter

18 aug. - 16 sept. 2007

”Det gamla tropiska växthuset i Botaniska trädgården har länge varit min favoritmiljö” säger keramiker Lotta Hellström som gjort bilder i både keramik och grafik av växthusinteriörerna. Den lätt tvetydiga rubriken på utställningen är alltså väl förankrad i motivvalet.

Lotta Hellström har varit medlem i Kaleido sedan gruppen startade i Godsmagasinet år 2000. Det här är hennes första egna separatutställning i Kaleidos galleri. Inför utställningen har hon arbetat med dels pappografik och serigrafi, dels keramik med bilder som hon själv screentryckt.

Pappografiken liknar koppartryck men man använder kartong istället för plåt. Kartongen är miljövänlig, lättarbetad och ger resultat direkt. Man slipper etsbad och andra starka kemikalier.

Lotta Hellströms grafik trycks inte i några upplagor även om hon ofta gör flera tryck av samma bild. Varje tryck får sina egna färgkombinationer och blir därmed helt unikt.

Screentryckta bilder som överförs till keramik är något som Lotta Hellström provade på redan för flera år sedan, men det här är första gången som hon jobbat mer ingående med den tekniken.

”Jag har länge arbetat med grafik parallellt med keramiken, men tidigare har jag bara visat enstaka grafiska bilder. Det har varit lustfullt att arbeta med samma typ av motiv i både grafiken och keramiken, och att försöka hitta ett uttryck som är mitt eget fast det är i två helt olika material och tekniker” säger Lotta Hellström. ”Grafiken är inte lika tung och slitsam för kroppen som keramiken och den känns befriande för mig som keramiker, i synnerhet vad det gäller färgspektrat”.

Lotta Hellström är konstnär och keramiker verksam sedan 1969. Hon är utbildad på Konstfack och bosatt i Uppsala. Hon är också uppskattad keramiklärare på kvällskurser och på Bolandsskolans bild- och formprogram.