Hem » Galleri » Lisa Malmgren Åberg, objekt i silver och papper

Lisa Malmgren Åberg, objekt i silver och papper

Vattenminnen

24 augusti - 15 september 2013

Vernissage Lördag 24 augusti kl 10-16. Lisa Malmgren Åberg finns på plats i galleriet hela dagen.Lisa är anträffbar på Kaleido även 28/8, 30/8, 7/9 och 12/9.

”Jag älskar vatten och har alltid gjort det” säger silversmeden och konstnären Lisa Malmgren Åberg. I ”Vattenminnen” har hon fångat upp sina känslor för vatten och omvandlat dem till objekt i silver och papper.

”Mina minnen av vatten startade i barndomen. Upptäckten var sinnlig och hudnära, ibland dramatisk och vild. Vatten var den främsta känslan av sinnlighet och njutning. Det plaskade, det rann, det porlade, det brusade, det droppade, det svalkade, det värmde, det isade, det stormade, det tog mig med på en resa. Minnet av regnet på taket, vräkande regn, stilla regn, gnistrande regn. Fuktig mossa, ångande varma bad och att naken simma ut i den svarta augustis mångula gata.”

Under sina promenader runt sjön Magelungen i Farsta där hon bor iakttar Lisa Malmgren Åberg ofta vattnets skiftningar och uttryck. Det ändras ständigt efter årstid och tidpunkt på dagen; fryser, smälter och krackelerar; tar upp olika ljus och färger.
För att fånga känslorna och det poetiska i upplevelserna skriver hon sedan dikter innan hon gör sina tolkningar i silver.
Hennes resor till olika delar av världen har också bidragit till inspirationen. Den senaste resan till Japan gjorde stort intryck och hon påpekar att de japanska stenträdgårdarna faktiskt avbildar vatten med sitt krattade grus.

”Jag tycker det är väldigt mycket känsla av vatten i silver. Det glittrar och glimmar och tar upp omgivningens färger. Och det blir som en vattenyta när man hamrar på det” säger Lisa Malmgren Åberg.
Silvret har hon kombinerat med sitt eget handgjorda papper. Pappersmassan är blandad med sådant som krossade ostronskal, kaffe och färgpulver, och hon har låtit arken självtorka så att de blivit vågiga och vattriga. Det torra pappret står fint mot silvret som tänjts ut och slingrar likt blanka vattenvägar med infångat ljus och vattenvirvlar. Sötvattenspärlor på tunn silvertråd och ringar som beskriver vattenupplevelser visas också i utställningen. Smyckena är små objekt som kan avnjutas både på och vid sidan av kroppen.

”Jag har förstått att de människor som lever av hav, bor vid hav, färdas över hav,
måste acceptera och respektera det vatten som de omges av.
Det är föda och det är död.
Floden är mitt innersta, den för mig som en väg genom mörker och ljus.
Långt från de stora haven,
med förgreningar via vattenvägar,
rinner den lilla bäcken fridfullt i skogen, här i min närhet.
Sjön glimmar i mitt hjärta mitt i skogens dunkel.”

Lisa Malmgren Åberg är bosatt i Stockholm och verksam som silversmed sedan 1991 då hon tog sin examen på Konstfacks metallinje. Hon är medlem i Kaleido sedan 2006.