Hem » Galleri » Uppsalajubileum

Uppsalajubileum

13 juni – 22 augusti 2020 (stängt 6–26 juli)

Två stolta konsthantverkskooperativ firar och inspireras av sin hemstad

I Uppsala finns två av Sveriges mest välrenommerade konsthantverkskooperativ – Öster om Ån på Svartbäcksgatan vid Linnéträdgården med sina 18 medlemmar och Kaleido i Godsmagasinet vid centralstationen, med 14 medlemmar. 
I år firar de båda föreningarna jubileum. Öster om Ån fyller 40 år – och är därmed även ett av Sveriges äldsta konsthantverkskooperativ – och Kaleido fyller 20 år. Nu slår de delvis sina påsar ihop och firar tillsammans.
– Eftersom flera av konsthantverkarna är eller har varit medlemmar i båda kooperativen föll det sig naturligt att vi skulle fira våra jubileumsår tillsammans, berättar Marie-Louise Sundqvist, som arbetar som keramiker och är en av medlemmarna på Öster om Ån. 
Föreningarna kommer att ha separata utställningar i sina respektive lokaler men med Uppsala som ett gemensamt tema.
– Uppsala som helhet har hur mycket som helst att inspireras av! Slottet, domkyrkan, Fyrisån, studenterna, Pelle Svanslös, bandyfinalen, Ekebykeramiken, kungsängsliljorna och alla cyklar – ja, listan kan bli hur lång som helst, fortsätter Marie-Louise entusiastiskt. 
Både Uppsalabor och sommarens turister kan se fram emot mängder av nya uppsalainspirerade produkter i textil, glas, keramik, silver och andra material. 
– Det kommer att bli en fantasirik blandning av både unika konstverk och bruksföremål i mindre serier, säger Elisabet Berg från Kaleido. Precis som Marie-Louise har Elisabet under åren varit medlem i båda föreningarna. 
– Det är jättekul att på det här sättet kunna visa vilken mångfald av duktiga konsthantverkare och formgivare vi har i Uppsala. Vi ser ju oss inte som konkurrenter utan kollegor som kan samarbeta och ha nytta av varandra.