Hem » Galleri » Sarah Vajira Lindström, textil

Sarah Vajira Lindström, textil

Unidentified objects

9 april - 8 maj 2016

Vernissage Lördag 9 april kl 10-16. Sarah Vajira Lindström finns på plats i galleriet kl 10-14.

”Jag är besatt av att hitta och samla på former och saker i naturen. Det har varit utgångspunkten när jag gjort Unidentified objects” säger textilkonstnären Sarah Vajira Lindström.
Objekten i utställningens ’kuriosasamling’ skulle kunna vara något man hittat i skogen eller havet, men de är alla tillverkade för hand av syntetiska och av människan framställda material – naturliknande avbildningar av påhittade organismer.
”Det är spännande att förvandla ett material så att det nästan blir oigenkännligt och kan uppfattas som något som bara har uppstått eller alltid har funnits till.”

Sarah Vajira Lindström, som inte har någon tradition av handarbete i familjen, upptäckte textil först som vuxen. Hon gick en kortare kurs i textiltryck och började förstå att konsthantverk var någonting för henne. Så småningom kom hon att skaffa sig en femårig konstnärlig textilutbildning i London.
”Båda skolorna jag gick på i London är väldigt inriktade på material och tekniker, hur materialen beter sig och vilka egenskaper de har Jag fick verkligen lära mig hantverket där!”

Totalt består verket Unidentified objects av ett hundratal objekt varav ett urval visas hos Kaleido. Sarah Vajira Lindström har arbetat med knyttekniker, värmefixering, broderi, smältning och bränning av material som textil, plast och gummi. Genom att de presenteras i en steril laboratorieliknande miljö med petriskålar, glasrör och boxar blir det tydligt att det handlar om ett utforskande och experimenterande – något som är på gång.
”Min önskan med Unidentified Objects är att väcka nyfikenhet och att ge betraktaren en upplevelse av ett arrangerat möte med naturen; ett besök i ett naturhistoriskt arkiv eller på ett mikrobiologiskt laboratorium.”

Sarah Vajira Lindström är född 1981, uppvuxen i Norrköping och utbildad i London på Central Saint Martins och Royal College of Art. Sedan 2012 bor och verkar hon i Oslo. ”En bra plats eftersom det finns många textilkonstnärer och väldigt mycket spännande textil i Norge” menar Sarah Vajira Lindström.
Se även www.sarahlindstrom.com