Hem » Galleri » Katarina Persson, keramik och textil

Katarina Persson, keramik och textil

Under ytan

26 augusti - 24 september 2017

Vernissage Lördag 26 aug. kl 11-16. Katarina Persson finns på plats i galleriet hela dagen.

”Som ung läste jag Jules Vernes ’En världsomsegling under havet’ och blev gripen av berättelsen om kapten Nemo. I hans u-båt Nautilus kan hans medpassagerare studera livet under ytan på ett sätt som aldrig gjorts tidigare. Att tänka på att berättelsen skrevs 1870 som dåtidens science fiction gör den ännu mer fascinerande” berättar keramikern Katarina Persson. ”Kapten Nemo levde hela sitt liv i havet – det var en stor upplevelse för mig.”

Hon har i alla år som keramiker arbetat med olika typer av motiv från livet i havet. Nu har textilen tillkommit i hennes skapande.
Under två år har hon gått en vidareutbildning i shiboriteknik där man vrider, knyter och blockerar tyg för att skapa mönster vid färgning.
”För mig har shiborin samma typ av överraskningsmoment som rakun i keramiken: jag vet vad jag vill åstadkomma men måste alltid räkna in slumpen som en del av resultatet” säger hon.

När hon gjorde de rakubrända skulpturerna och bilderna tittade hon mycket på bilder av en forskare och konstnär som liksom Jules Verne var verksam vid slutet av 1800-talet; Ernst Haeckel.
”Jag fann honom i en bok på biblioteket. När jag som liten hittade biblioteket öppnade det en stor ny värld för mig, och jag går numera alltid till bibblan när jag vill ha inspiration.”
Haeckel presenterade sina forskningsbilder symmetriskt uppställda i klar jugendstil viket gav dem även en konstnärlig aspekt. Han visar att vetenskapen och konsten kan förenas.
”Mina skulpturer är dock inte vetenskapliga. Jag jobbar inte exakt avbildande och det går inte att säga vilka arter de föreställer. De handlar mer om min bild av att leva under vattnet och min upplevelse av hur djuren rör sig eller hur vattnet glittrar” säger Katarina Persson.

Katarina Persson är verksam som keramiker sedan 1996 och medlem i Kaleido sedan 2001. Brukskeramiken är hennes grund, men med åren har hon alltmer kommit att arbeta med offentliga gestaltningar. T ex är hon kvinnan bakom de stora gjutjärnsskruvarna som sticker upp ur marken bredvid centralgaragets nedfart i Uppsala. Hon bor i Österbybruk där hon också har butik, galleri och egen keramikverkstad i Sadelmakarlängan.
Se även www.kakelkonst.se och www.sadelmakarlangan.se