Hem » Galleri » Gunilla Poignant, skulpturer i plexiglas, trä och brons

Gunilla Poignant, skulpturer i plexiglas, trä och brons

Under mina ögonlock

2 - 29 april 2011

”Det är alltid spännande att arbeta med nya material” säger den mångsidiga skulptören Gunilla Poignant. De senaste åren har hon använt sig mycket av plexiglas, och hon experimenterar minst lika mycket med ljuset och skuggorna som med själva objekten när hon gör sina plexiglasskulpturer.

”Plexiglas är ett fascinerande material genom att det liksom lyser. Och så kan det ge färgade skuggor om man använder färgat plexiglas. Gränsen mellan skugga och objekt försvinner med ljussatt plexiglas. För vad är egentligen skugga och vad är objekt när skuggan är en del av upplevelsen av objektet?”

Det har blivit en hel del plexiglas-skulpturer nu för Gunilla Poignant, bl a en omfattande utsmyckning bestående av stora mobiler (vitsigt benämnda ”Man eter”) till en skolmatsal i Värnamo. Men hon har inte övergivit ’traditionella’ skulpturmaterial som brons, trä och betong för det. I sin utställning hos Kaleido visar hon utöver sina senaste plexiglasskulpturer också skulpturer av brons och trä.

Formerna är lika skiftande som materialen i Gunilla Poignants arbeten, men det levande och organiska finns där som ett gemensamt tema. Spiraler, puppor, slingor och perforeringar återkommer gärna. Och ofta handlar det om motsatsförhållanden där luft och ljus är av stor betydelse.

Gunilla Poignant är utbildad på bl a Konstfack och Konsthögskolan i Stockholm, och har varit verksam som konstnär sedan mitten av 1980-talet. Hon har deltagit i en mängd utställningar, erhållit ett stort antal konstnärsstipendier och utfört flera offentliga utsmyckningar för landsting och kommuner.

Se mer på <a href=”http://www.poignant.se”>www.poignant.se</a>