Hem » Galleri » Ulla-Stina Wikander, textil

Ulla-Stina Wikander, textil

Special tools

11 januari - 2 februari 2020

Vernissage Lördag 11 januari kl 11-16. Ulla-Stina Wikander finns på plats i galleriet hela dagen.

”I mer än tio år har jag samlat på petitpoint-broderier. Det började när jag arbetade som attributör på Göteborgsperan och åkte runt på loppisar för att leta rekvisita. Överallt stötte jag på dessa omsorgsfullt gjorda textila tavlor. De betraktades som förspilld kvinnokraft och värdelös kitsch. Ofta fick jag kommentarer som ’du köper den för ramen, va?’.
Jag hade blandande känslor för dem men ibland var de verkligen vackra och jag ville ge dem nytt liv. När min gamla dammsugare gick sönder 2012 fick jag ingivelsen att klä in den med broderierna. Jag märkte att de som såg den hemma hos mig alltid reagerade och förstod att jag kommit något på spåren. I början klädde jag mest in kvinnligt kodade hushållsmaskiner från 70-talet, som symaskiner och elvispar. Det var intressant att se hur dessa banala och vardagliga objekt transformerades – omodernt skräp som ingen längre ville ha blev artefakter från en svunnen era när de ’kläddes upp’.”

Ulla-Stina Wikander är utbildad målare och skulptör men numera upptar arbetet med broderierna hela hennes tid. Hon skapar både enstaka föremål och hela installationer.
”Jag är ju egentligen ingen konsthantverkare – jag snarare förstör hantverk i mitt arbete. Men jag hyser stor respekt för hantverket och därför är jag väldigt noggrann och petig när jag klipper isär och syr ihop dessa gamla textilier.”

”Jag älskar de här broderierna. Det ligger så mycket kärlek och arbete bakom. Ofta är de påkostat och fint inramade, ibland med en dedikation på baksidan. Det är lite sorgligt att de hamnat på loppis. Det finns många aspekter på den här typen av hantverk. Men ett är säkert: skapande fyller människor med välbefinnande!”

Ulla-Stina Wikander är född 1957 och utbildad på bl a HDK och Hovedskous Konstskola i Göteborg. Numera är hon bosatt i Stockholm och i Kullavik på Västkusten. Hon har en mängd utställningar bakom sig, både i Sverige och utomlands, senast november 2019 i Philadelphia, USA.
Se även http://www.ullastinawikander.com och https://www.instagram.com/uskonst