Hem » Galleri » Veronica Skytt & Per Alnæus, filtad ull & järnsmide

Veronica Skytt & Per Alnæus, filtad ull & järnsmide

Ull & järn

24 sept. - 16 okt. 2011

Vernissage: Lördag 24 september kl 10-16. Per Alnæus finns på plats i galleriet hela dagen.

Utökade öppettider på vardagar: 10-18.30.

Gemensamt för järnsmeden Per Alnæus och textilkonstnären Veronica Skytt är ett stilsäkert och stramt formspråk samt att de båda ofta arbetar med bruksföremål på gränsen till konst. Per med handsmidda skålar, ljuskronor och möbler, Veronica med t ex mattor och kläder i tovad ull.

De bor och verkar i Kilafors, Hälsingland, där Veronica också driver Filtmakeriet tillsammans med sin syster. 2009 tog de över hela det gamla ullspinneriet där och flyttade in. I undervåningen och i en tillbyggnad har Per sin 200 kvm stora smedja med avdelningar för både grovsmide, finsmide, mekanik och träbearbetning.

Veronica Skytt (född 1977) är uppväxt med familjeföretaget Åddebo Ull i norra Uppland och har ullen i blodet. Trots det intresserade hon sig inte på allvar för materialet förrän 1999. Sedan dess har hon experimenterat med ull i filt och arbetat heltid med svensk fårull på olika sätt. Det har blivit mycket filt, främst i utställningar och för inredning och beklädnad.

”Ull är ett levande och viljestarkt material, både samarbetsvilligt och ibland svårt att styra. Ull i filt, oavsett fibertyp, bär på en skön karaktär som jag är mycket förtjust i” säger Veronica.

Filtmakeriets breda produktion av både garn och filt gör att de kan ta vara på väldigt speciella ullkvaliteter från flera svenska lantraser och allmogeraser:

”När man jobbar med svensk fårull är det lite som när man målar tavlor och blandar färg på en palett. Det finns så många fiberkvaliteter och nyanser men ingen standard, och man kan välja efter tycke och smak” menar Veronica. ”För min egen del är det väldigt intressant och roligt att ha tillgång till så många olika ullkvaliteter. Det berikar det jag gör och inspirerar mig i mitt konstnärliga skapande.”

Något annat som berikar och inspirerar är den undervisning och de kurser som hon arbetar med och som leder till möten med andra ull-intresserade. ”Man lär sig hela tiden nya saker!”

Till utställningen hos Kaleido har hon främst arbetat med reliefer. Hon har skurit olika hålmönster i halvfärdiga filtstycken och vidarebearbetat dem genom att valka, vecka och sy.

”Jag vill få filten att resa sig och bli tredimensionell” säger hon.

Per Alnæus (född 1968, uppväxt i Märsta) började sin bana som smed med en sommarkurs på Bäckedals folkhögskola i Sveg. Den gav mersmak och 1995-99 utbildade han sig i dekorativt smide på Stenebyskolan i Dals Långed (Nordens enda högskoleutbildning i smide). Därefter har uppdragen avlöst varandra: utställningar, utsmyckningar, rekonstruktioner av forntida vapen, undervisning osv.

”Järnet är ett fantastiskt material: solitt men plastiskt, tänjbart i varmt tillstånd men hårt i kallt” säger Per.

Hans ljuskronor, skålar och möbler har välavvägda proportioner och utstrålar harmoni.

”Jag tilltalas av grafiska former och av linjespel. Gamla maskindelar fascinerar mig. Jag får också inspiration från naturens strukturer och former” säger Per och förklarar hur ett träd kan se symmetriskt ut fastän det egentligen är helt osymmetriskt – det är en fråga om balans och matematik! Matematiken, som t ex gyllene snittet, är ju någonting som förekommer överallt utan att man ens tänker på det, och det händer rätt ofta att Per tar fram räknedosan för att räkna ut proportioner och mått på sina smidesarbeten.

I utställningen hos Kaleido visar Per flera skålar där han arbetat med olika profiler på kanterna samt revbensliknande former. Han visar också stora ljusbärare där balans och tyngd sätter din prägel. Hans senaste formidé är solfjädrar i olika profiler som man kan veckla ut till skålar.

Se mer om Veronica Skytt på www.filtmakeriet.se och Per Alnæus på www.vardshusverkstan.com/per