Hem » Galleri » Karin Östberg, keramik

Karin Östberg, keramik

Tusen ting

13 maj - 4 juni 2017

Vernissage Lördag 13 maj kl 11-16. Karin Östberg finns på plats i galleriet kl 11-15.

”Jag samarbetar med slumpen. Genom att skapa förutsättningar inom vissa givna ramar får jag något att hända” säger keramikern Karin Östberg. Sedan ungefär tolv år tillbaka arbetar hon med ett ständigt pågående eget glasyrprojekt där hon har tagit fram och utvecklat egna kryp- och krackeleringsglasyrer i olika färger och strukturer för lergodstemperaturer.

”Det började med att jag höll på med raku, en teknik som också går ut på att samarbeta med slumpen. Jag gjorde traditionella krackeleringsglasyrer, ’peel off’-glasyrer och candyglasyrer där man får krackeleringarna att framträda på olika sätt.”

Leran hon nu använder är lergods som bränns i 1060 grader. Alla hennes arbeten är brända minst tre gånger: först skröjbränning, sedan med en vanlig färgad glasyr och därefter doppas objekten i den glasyr som redan när den torkar drar ihop sig och spricker.
Glaseringen kräver fullständig kontroll, något som verkar vara en motsägelse när det gäller en keramiker som säger sig jobba med slumpen.
”När jag blandar glasyrerna är jag väldigt fri. Jag räknar inte så noga med molvikter och sådant, och jag använder mig gärna av gamla glasyrslattar som jag rör ihop. Men i glaseringsprocessen måste jag vara totalt fokuserad för att glasyren ska få exakt rätt tjocklek och inte åka av.”

Vid det här laget har Karin Östberg drejat tusentals ’Bollar’ i olika storlekar och glaserat dem i sina egna glasyrer. Hon arrangerar dem i vackra högar, som solitärer, eller på väggen i olika kompositioner. Som linjer, i olika rutsystem, eller i lådor. Verken är föränderliga och anpassas lekfullt till rummets form och färg.

”Det är jätteroligt att blanda ihop, göra tester, bränna och se vad som händer. Jag funderar inte så mycket över innehåll eller mening, utan försjunker i görandets process och i upptäckterna av möjligheter som uppstår när jag arbetar. Jag ser glimtar av färgvariationer, fragment av förändringar, och låter mig svepas iväg.”

Karin Östberg kommer från Kramfors i Ångermanland, men bor och verkar sedan länge i Göteborg där hon tog sin masterexamen på HDK 1990. Hon har gjort en mängd utställningar, både i Sverige och utomlands, är inköpt av Statens Konstråd och flera kommuner, och har emottagit ett flertal stipendier, bl a IASPIS. Hennes speciella kunskaper och uttryck har också gjort att hon finns med i ett antal internationella böcker om keramikkonst, raku och glasyrer.
Se även www.oestberg.blogspot.com