Hem » Galleri » Mona-Lisa Eriksson, glas

Mona-Lisa Eriksson, glas

Tryggt och läskigt med enorma ”krukväxter”

6 maj – 4 juni 2006

När Mona-Lisa Eriksson gick på Konstfacks linje för keramik och glas arbetade hon i alla möjliga material och tekniker. ”Det var video, foto, trä, betong … jag plockade sådant som jag tyckte att jag behövde.” Numera arbetar hon mest i glas: planglas, blästrat glas, gjutet glas och slumpat glas. ”Det känns skönt att få koncentrera sig på ett material.”

Utgångspunkten i många av hennes arbeten har varit hemmet och vardagen. ”Olika händelser och tillstånd är lätta att applicera på denna minivärld” säger Mona-Lisa Eriksson, vars verk ofta är stillsamt humoristiska.

Under två år har Mona-Lisa haft arbetsstipendium från Bildkonstnärsfonden vilket gett henne arbetsro och möjlighet att jobba med glas i större format och experimentera med stora organiska former. Hon har utvecklat ett slags tredimensionell glasmosaik där hon trätt mindre glasbitar på en stomme av metalltråd. Hon har också använt glaspärlor och transparent silikon. ”Glas blir ofta tungt, men med den här metoden kan jag göra enorma saker utan att de blir så svårt att styra och forma.”

I sin utställning hos Kaleido visar hon groteskt uppförstorade ”krukväxter” i glas och metall, växter som hotar att ta över rummet. ”Min mamma hade alltid en massa krukväxter överallt. Hon klippte ner dem men de fortsatte bara att växa. Krukväxterna står för det trygga och vackra men också för det otyglade och otäcka. Jag lockas av den motsättningen.”

Mona-Lisa Eriksson växte upp i Uppsala och där bor fortfarande hennes föräldrar och syskon. Själv lever hon numera på Gotland. ”Efter Konstfack köpte jag och min man en gård i Grötlingbo på Gotland för att få ihop livet med barn och arbete. Det var många från Konstfack som flyttade till Gotland under den perioden och det känns givande – för att inte säga nödvändigt – att ha kolleger omkring sig att samtala med, arbeta med och ställa ut med.” Mona-Lisa och hennes man, som är arkitekt och formgivare, har nu verkstad och ateljé i ladugårdsbyggnaden på sin gård.

Mona-Lisa Eriksson är född 1956 och gick Konstfacks linje för keramik och glas 1985-93. Hon har gjort flera utsmyckningar, bl.a. en stor receptionsdisk i glas på Baltic Art Center i Visby, och för ett äldreboende i Fårösund har hon gjort en glasvägg med blästrade bilder av arbetsredskap som minnen från en tid av arbete i förvärvsliv och hushåll.

Se även http://www.mona-lisa.se