Hem » Galleri » Greger Ståhlgren och Hannah Streefkerk, trä och textil

Greger Ståhlgren och Hannah Streefkerk, trä och textil

Translated patterns

30 september - 22 oktober 2017

Vernissage Lördag 30 sept. Greger Ståhlgren & Hannah Streefkerk finns på plats i galleriet kl 11-15.

”Allt går så snabbt i vårt samhälle. I naturen tar allt den tid det tar. Naturen har en rytm, en naturlig tid för allt – årstider, förruttnelse … Vi vill få betraktaren att fokusera, sakta ner och ta det lugnt” säger Hannah Streefkerk som ställer ut med Greger Ståhlgren i Kaleidos galleri. Tillsammans men också var för sig kombinerar de textilt hantverk (Hannah) och trähantverk (Greger) med sådant som foto, arkitektoniska element, installationer och landart. Naturen är ett återkommande tema i bådas konstnärsskap.

Hannah tar hand om trasiga löv: ”Det är normalt att löven faller ner. Man tänker inte ens på det och på att de faktiskt blir ’mat’ för nästa års löv”. säger Hannah som räddar löven, lagar dem med nål och tråd eller avbildar dem i jätteformat med små små stygn. I ett kabinett har hon samlat massor av föremål som hon hittat i naturen och betonat deras olika karaktärer med hjälp av broderi och virkning. En kastanj är inte längre bara en kastanj när hon har satt sin prägel på den.

Greger återskapar naturen av mänskliga artefakter. Istället för att t ex skapa en stol av en gren gör han en gren av en stol. Det är ett sätt att undersöka hur naturen är uppbyggd. I ett annat av hans verk växer en trumpetform från en gren.
”Naturen har ett sound” menar Greger som fascineras av bl a blåsinstrument och grekisk arkitektur.

Det finns en värme och stilla humor i deras konst där de lagar, vårdar och återskapar naturen på olika sätt. Materialen köper de oftast på loppis.
”Vi har en miljöaspekt och ett kretsloppstänkande i det vi gör. Vi måste bry oss, annars har våra barn inte någon jord att leva på.”

Hannah Streefkerk (född 1973) är uppväxt och utbildad i Nederländerna. Greger Ståhlgren (född 1966) är utbildad i Göteborg och Umeå. De träffades i samband med ett konstprojekt i Norge för några år sedan, bor nu tillsammans i Alingsås och har gjort ett stort antal utställningar runt om i världen, främst i Nederländerna och Norden.
Se även www.gregerstahlgren.viewbook.com och www.hannahstreefkerk.viewbook.com