Hem » Galleri » Ragnhild Brodow, textil installation

Ragnhild Brodow, textil installation

Tolv månvarv

29 mars - 17 april 2003

– Mitt namn, Ragnhild, är djupt vinrött, säger Ragnhild Brodow och vecklar in sig i en förklaring av vilken nyans hon menar. Hon associerar lätt i färg.

Att intuitivt förknippa vissa ord, toner eller företeelser med färger är ett fenomen som kallas synestesi. Det är lite förvånande att Ragnhild med sitt medfödda färgseende inte tidigare arbetat särskilt mycket med färg. Men nu visar hon upp tolv ”färgklanger” i Kaleidos galleri.

– Jag började med att klippa pappersbitar med olika färger ur tidningar. Sedan kombinerade jag färgerna, tre i taget, och lade dem till årets tolv månader. Varje färg har jag sedan överfört till linnetyg.

Ragnhild har provat sig fram och batikfärgat stora mängder linnetyg tills hon fått fram de 36 färger hon eftersträvat. Av de 36 olikfärgade tygerna har hon skapat tolv ”yukator”, en för varje månad. En yukata är en en sorts japansk fotsid morgonrock, ”ett plagg för vila och filosoferande” berättar Ragnhild som varit i Japan två gånger och då fascinerats av den japanska kulturen.

– Jag har reflekterat över naturens färger de olika tolv månaderna. Det är väldigt konkret, men också väldigt subjektivt. Månaderna symboliserar det cykliska förloppet i naturen, och naturen står för den nödvändiga mångfalden och föränderligheten.

Som skulptör har Ragnhild Brodow tidigare mest arbetat med sten, betong, brons och andra hårda material. Så arbetet med denna utställning har varit helt annorlunda än det hon är van vid.

– Det har varit så lugnt och fridfullt att sitta och sy. Inte smutsigt, inte dammigt, inte fysiskt tungt, säger hon med tillfredställelse i rösten. Arbetet med de tunga och långsamma materialen är roligt men tidvis tufft.Ragnhild Brodow är född 1955 och utbildad på Konstfack. För de konstintresserade i Uppsalatrakten är hon känd som skulpturlärare på Wiks folkhögskola och som mångsidig skulptör med ett stort antal utställningar, konstprojekt och utsmyckningar bakom sig, bl.a. ”Minnesplats över de omkomna vid m/s Estonias förlisning” på gamla kyrkogården i Uppsala.