Hem » Galleri » Catarina Larsson, textil

Catarina Larsson, textil

Textila sagor

27 augusti - 18 september 2016

Vernissage Lördag 27 augusti kl 10-16. Catarina Larsson finns på plats i galleriet hela dagen. KulturNatten lördag 10 september kan du träffa henne på Kaleido kl 18-21.

”Vi behöver sagor och fantasier för att överleva, känna oss fria och förlora oss för en stund.”, säger textilformgivaren Catarina Larsson som med denna utställning vill berätta textila sagor.
”Jag känner mig inspirerad av det folkliga arvet, allmogen, Dalarna, det handgjorda. Vilken färg- och mönsterprakt! Fast det är inte traditionen jag är ute efter, utan lusten.”

Catarinas arbete må vara inspirerat av vårt kulturarv men resultatet ligger långt ifrån folkdräkter och knätofsar. Det är inte några repliker eller parafraser hon gör. Istället vill hon förena det folkliga arvet med ett nutida uttryck.
”Jag vill bygga något eget och hitta mitt eget språk. Göra på ett nytt sätt som inte redan är gjort.” säger Catarina Larsson. Motiven hämtar hon från sin egen värld och sina naturrum – trädgården och landskapet kring huset där hon bor. Hon förenklar och renodlar, gör scener och utsnitt. Detaljer förstoras och förminskas och hittar varann i en lek, en fantasi. Teknikerna hon använder är enkla, t ex klipp, stygn och nålfiltning.

Att leken och lusten sätts främst betyder inte att det konstnärliga arbetet enbart är underbart. Att arbeta kreativt är också att ofta stå ensam, att envist slita med något som sedan visar sig inte hålla måttet. Och att sedan våga kasta det dåliga i papperskorgen fastän man lagt så mycket tid och energi på det.
”Att arbeta fram en idé som sedan slashas frestar på motivationen” menar Catarina Larsson som är noga med att vara ärlig med sig själv.

Textil är något hon brinner för.
”Jag befinner mig i gränslandet mellan konst och design, och har alltid ägt en drivkraft att skapa i textila material. Jag är intresserad av att föra in textil i olika miljöer. Människor behöver textil, inte bara att klä sig i utan också omges av. Det finns en omsorg i det textila.”

Catarina Larsson är född 1958 och bosatt i Löt utanför Enköping. Efter utbildning på bl a textilhögskolan i Borås och många år med textil och inredning inom Ikea satsade hon på sitt eget skapande. På Formex 2004 slog hon igenom med ”Nightfly”, en lampa som är lika mycket konstverk som armatur. Basen i Catarinas verksamhet är formgivning och tillverkning av textila objekt. Sedan 2015 är Catarina åter medlem i Kaleido, tidigare var hon medlem 2002-2004.
Se mer på www.larssonunited.com