Hem » Galleri » Andreas Nobel & Yashmin Singh, möbler och keramik

Andreas Nobel & Yashmin Singh, möbler och keramik

Tänka med kroppen

26 september - 18 oktober 2015

Vernissage Lördag 26 sept. Andreas Nobel och Yashmin Singh finns på plats i galleriet kl 12-16.

Visning och föreläsning Onsdag 14 okt. kl 18.30 visar Andreas Nobel och Yashmin Singh utställningen. Andreas Nobel demonstrerar bågsvarven och berättar om sin doktorsavhandling "Dimmer på upplysningen - text, form och formgivning" som lades fram på Konstfack 2014. Fritt inträde. FÖRANMÄLAN senast 13/10 till info@kaleido.nu . Begränsat antal platser. Kaffe/te och kaka finns till självkostnadspris.

Nog är det motsägelsefullt att skriva en 195 sidor lång avhandling som handlar om att vissa aspekter inom form- och konstområdet inte kan beskrivas med ord och att det formmässiga och sinnliga t o m kan förlora på att textualiseras. Men inredningsarkitekten och möbelformgivaren Andeas Nobel är en rutinerad skribent och var van att sätta ord på sina tankar om formgivning redan innan han började doktorera i konsthantverk.

De senaste åren har de svenska konstnärliga högskolorna genomgått en omfattande akademisering där studenterna tvingas läsa massor av böcker och skriva både projektbeskrivningar och uppsatser om sina konstnärliga arbeten. Forskning inom konst, design och konsthantverk är också ganska nytt i Sverige, den första disputationen i konsthantverk ägde rum för bara några år sedan. Men är denna teoretisering bra?

I sin doktorsavhandling ”Dimmer på upplysningen – text, form och formgivning” som lades fram på Konstfack 2014, diskuterar Andreas Nobel hur den akademiska kunskapssynen, där ord och text värderas högre än t ex fysiskt och sinnesbaserat arbete, i många fall leder till en försämrad förmåga att uppfatta och värdera sinnliga och formmässiga aspekter. I vissa fall får akademiseringen t o m förödande konsekvenser, några konkreta exempel på det ges i slutet av avhandlingen.

För oss som arbetar med konst, design och konsthantverk är mycket av det som Andreas Nobel beskriver självklarheter. Men det känns ändå väldigt befriande att se dessa självklarheter klädda i ord. Andreas Nobel formulerar sig tydligt och genomtänkt, om än väl teoretiskt ibland (men det hör kanske till genren?), och man tänker ofta ”just så är det!” när man läser hans avhandling. Här har vi en människa som kan ”tala med de lärde på latin” och berätta för de textfixerade varför text inte alltid är en så lyckad uttrycksform!

Under arbetet med avhandlingen byggde Andras Nobel en bågsvarv enligt traditionella metoder. Bågsvarven tydliggör hur kroppen och sinnena påverkar resultatet, utan inblandning av ord och intellekt.
Hos Kaleido visar Andreas Nobel sin bågsvarv och flera möbler han gjort med dess hjälp. I utställningen samspelar möblerna med tummade, ringlade och kavlade keramikföremål av Yashmin Singh.

Andeas Nobel (född 1966 i Uppsala), inredningsarkitekt och möbelformgivare utbildad på Konstfack, är en av medlemmarna i Uglycute och lärare i inredning på Konstfack.
Yashmin Singh (född 1964 i Uppsala) är konstnär verksam i keramikverkstan Alvikstorpet i Stockholm.
Se även www.uglycute.com