Hem » Galleri » Maria Bengtsson, textiltryck

Maria Bengtsson, textiltryck

Tänk om ... naturen vore mitt vardagsrum

17 maj - 8 juni 2008

Att kunna göra sköna mönster av blom-, blad- och gräs-motiv är Maria Bengtssons stora styrka. I utställningen hos Kaleido har hon dock fört sin konst ännu ett steg framåt genom att kombinera strikt svartvita grafiska motiv med mer lekfulla mönster i samstämda färgklanger.

”Jag har tagit intryck av den asiatiska konsten där man gärna ramar in bilder med mönstrat papper. Här har jag ramat in mina textila bilder med mönster.”

Maria Bengtsson har varit verksam som textilkonstnär i fyra år och utställningen hos Kaleido är hennes allra första separatutställning.

”Naturen är förstås min största inspirationskälla” säger hon. Och Kaleidos publik känner henne redan som kvinnan bakom de somriga handdukarna med skira gräsmönster och kuddarna med frodiga maskrosor.

Färgerna och mönstren i utställningen har en lätt touch av 50-tal.

”Jodå, jag älskar Stig Lindberg och önskar bara att jag kunde få in humorn på samma sätt i mina mönster som han i sina” säger Maria Bengtsson. Hennes mönster saknar dock inte humor, även om tonvikten ligger på växter och harmoni. I de nya bilderna gömmer sig t o m små figurer, som vore naturen befolkad av olika väsen.

På undersidan av en stor ”baldakin” (som hon förresten har vävt själv!) har hon tryckt ett lövverk. När man sitter eller ligger under tyget får man en känsla av att vara ute i skogen. Eller har skogen kommit in i rummet?
”Tandläkarkonst” skämtar Maria och säger sedan allvarligt att lika gärna som tandläkaren har seriefigurer i taket för sina unga patienter, lika gärna kan man ha lövverk i taket för att ge människor lugn.

Att skapa mönster är ett hantverk som kräver känsla, skicklighet och ett visst mått av erfarenhet.
”Ett mönster kan visa sig se helt fel ut när man drar upp det på väggen och upprepar det en massa gånger. Det kan t ex ’dra snett’ eller bilda mönster i mönstret” berättar Maria som är väldigt noga med att mönsterrapporterna ska fungera både som enstaka bilder och som mönster.

Till utställningen hos Kaleido har hon skapat mönster av både tickor, fåglar och vissna blad. Det har blivit många bitar nedtecknad natur som man kan ta med sig och pryda sitt hem med.