Hem » Galleri » Studio Supersju, textil

Studio Supersju, textil

STUDIO SUPERSJUS smeksamma slag

6 april - 5 maj 2019

Vernissage Lördag 6 april kl 11-16. Arianna Funk, Ia Centerhall, Josefin Gäfvert, Miriam Parkman och Vega Määttä Siltberg finns på plats i galleriet hela dagen.

Vävgruppen Studio Supersju grundades hösten 2016 och består av Arianna Funk, Ia Centerhall, Josefin Gäfvert, Miriam Parkman, Mirjam Hemström, Siri Pettersson och Vega Määttä Siltberg.
Medlemmarna, alla födda 1985-1992, kommer från Sveriges främsta utbildningar inom textil: Konstfack, Handarbetets Vänner och Textilhögskolan i Borås. De har redan hunnit göra flera utställningar tillsammans och erhållit stipendier för sitt samarbete.
Med olika bakgrund, uttryck och mål men med väven som gemensam nämnare, ser de många fördelar med att gå samman:
”Trots att design- och konstvärlden premierar konkurrens, så tror vi på kraften i att vara inkluderande!”

Gruppen vill ta väven in i en ny tid.
”Vi är nya förebilder för en gammal konstform. Vi tar avstamp i en uråldrig hantverkstradition men verkar för väven i ett samhälle som präglas av effektivitet och snabb konsumtion, av såväl produkter som upplevelser.” I deras studio vid Årsta Torg blandas handvävsbaserad praktik med samtal kring konst och konsthantverk och om att vara vävare idag.

I sin utställning hos Kaleido tar Studio Supersju – framtidens vävgrupp – inspiration av samtiden och slumpen.
”Vi (är vi sju helt olika vävare?) visar på Kaleido sju nya vävar som aldrig har visats förr. Vävarna följer två röda trådar som kommer att föra oss samman, eller kanske splittra oss? Ett möte mellan olika eller lika, kontroll och risk, i en ström av heja- och bu-rop.”

Så här säger de om sig själva och sina arbeten:
Arianna Funk: ”Jag väver främst brukstextilier samt mattor och konsthantverk i flossa. Skulpturen jag visar hos Kaleido är en del av en studie om hur textilier kan förmedla en process med knop som motiv.”
Ia Centerhall: ”Vävning är för mig ett sätt att kommunicera. Jag väver mitt liv i rölakan. Väven i utställningen är en äng. En berättelse om okunskap, missnöje och en tro om att gräset är grönare på andra sidan.”
Josefin Gäfvert: ”Mitt arbete handlar om att förhålla sig till olika strukturer och att skapa plats för den egna viljan. Hos Kaleido visar jag en dikt om sanningen.”
Mirjam Hemström: ”Vävningen är som en metafor för politiskt tänkande, jämlikhet förkroppsligad i horisontaler och vertikaler som flätas samman, bildar solida ytor. I väven sammanfogas lager av minnen, lukter och mönster.”
Miriam Parkman: ”Jag arbetar främst med rya och rölakan/fri bildvävsteknik. Med inspiration från naturen och resor till USA och Mexiko skapar jag portaler av färg – verk för offentlig miljö där ryans djup och bildvävens fria form får betraktaren att stanna upp och förflyttas till en inre plats.”
Siri Pettersson: ”Mina vävar är textilier för rum och hem. Med tekniken dubbelväv arbetar jag med eller mot vävens strikta system och struktur; den lodräta varpen och det vågräta inslaget.”
Vega Määttä Siltberg: ”Jag gör textila verk i stor skala, gärna för offentliga miljöer. Mina verk fungerar som viktig kontrast till allt runt omkring oss som är tillverkat industriellt eller bara existerar digitalt.”

Se även www.studiosupersju.com