Hem » Nyheter » Stipendieutdelningen 14 mars

Stipendieutdelningen 14 mars

Julia Gamborg Nielsen tog emot Kaleidos stipendium

Lördag 14 mars 2015 var det stipendieutdelning och vernissage i Kaleidos galleri i Godsmagasinet, Uppsala. För fjortonde gången delade konsthantverksgruppen Kaleido ut sitt årliga stipendium till en ung konsthantverkare.
Denna gång var det Julia Gamborg Nielsen som fick stipendiet och hade vernissage för sin utställning. Moa Borg, ledamot i kulturnämnden i Uppsala kommun, höll tal och överlämnade blommor och ett kalejdoskop från Kaleido till stipendiaten.

I sin stipendieutställning hos Kaleido visar Julia Gamborg Nielsen några av sina absolut färskaste verk.
De spänstiga möblerna överraskar med roliga och eleganta detaljer. På ett par läderfåtöljer sticker horn och betar ut från ryggarna som om de vore urtidsödlor. Och tre pallar klädda med getpäls ser ut att vilja krypa iväg på sina spindelben.
”Vi har levt länge med det ’smakfulla’ avskalade där vi tämjt naturen och suddat bort dess ursprung. Jag tror att vi idag behöver utsätta oss för annat än massproducerade vita kopior för att luckra upp våra föreställningar och öppna våra sinnen” säger Julia Gamborg Nielsen.
Det skulle inte förvåna om några av hennes möbler om ett par decennier nämns som tongivande och ikoniska för 2010-talets möbelformgivning!