Hem » Nyheter » Stipendieutdelning lördag 9 mars

Stipendieutdelning lördag 9 mars

Ludvig Ödman tog emot Kaleidos stipendium

Lördag 9 mars 2013 var det stipendieutdelning och vernissage i konsthantverksgruppen Kaleidos galleri i Godsmagasinet, Uppsala. För tolfte gången delade Kaleido ut sitt årliga stipendium till en ung konsthantverkare.
Denna gång var det Ludvig Ödman som fick stipendiet och hade vernissage för sin utställning. Ulla-Stina Claesson, vice ordförande i kulturnämnden i Uppsala kommun, höll tal och överlämnade blommor och ett kalejdoskop från Kaleido till stipendiaten.

”Det är vid sådana här till fällen som jag tänker att vi aldrig får glömma att kultur har ett egenvärde och att ett samhälle kan stärkas genom sitt förhållningssätt till den kulturella skapande kraften i alla dess former” sa Ulla-Stina Claesson bland annat.

I sin stipendieutställning hos Kaleido visar Ludvig Ödman några stora skulpturer på temat samlande och sparande. Han är i botten smed, men använder sig fritt av alla möjliga material. Trä och papper är de huvudsakliga materialen i den här utställningens skulpturer där vindlande rader av små fack har fyllts på alla ledder med omsorgsfullt vikta påsar och kuvert, som en samling som växt över alla breddar och spårat ur.

”När jag växte upp arbetade min far på ett gammalt dammigt museum. På dess vind samlades föremålen utan någon egentlig ordning på hyllor och i montrar för att sedan börja fylla golv och alla andra tänkbara skrymslen” berättar Ludvig Ödman som gärna inspireras av minnen och små historier som denna. ”Det är en hårfin gräns mellan det maniska beteendet och det som ses som genialiskt. Jag vill i denna utställning fånga det vackra och mystiska i samlandet, det vackra med en människa som har en passion.”
Ludvig Ödmans utställning hos Kaleido pågår t o m 30 mars 2013.

Stipendiejuryn har bestått av Malin Vessby, konsthantverksskribent och redaktör på tidskriften Hemslöjd, samt Kaleidos utställningsintendenter Elisabet Berg och Sigrid Ingela Blom.

Juryns motivering:
Smeden Ludvig Ödman tilldelas Kaleidos stipendium för sina ömsinta betraktelser över vår förgängliga materiella värld. Samlande och sparande står i fokus för hans verk som visar på sensualitet och materialkänsla. Han ställer då mot nu, skört mot rått, död mot återuppståndelse. Och han förmedlar en stark känsla av omsorg. Ibland närmar sig verken monumentala proportioner, men utan att förlora i känslighet.
Med metallen som huvudmaterial och trygghet att luta sig mot har Ludvig Ödman alltmer övergått till andra material. Han använder sig av det som passar bäst för den historia han vill berätta och har hittat ett eget språk.

Ludvig Ödman är född 1985 och uppväxt utanför Kävlinge i Skåne. Med två arkeologer till föräldrar reste han som barn ofta till olika utgrävningsplatser och levde tätt inpå deras samlingar med uppgrävda objekt. I tonåren började han kopiera gamla metallföremål med hjälp av en rad smidestekniker. Det ledde så småningom vidare till utbildningen på Stenebyskolans program för järn och stål i offentlig gestaltning, där han tog sin kandidatexamen våren 2012. Numera är han verksam i Sölvesborg i Blekinge.
Se även www.ludvigodman.com