Hem » Galleri » Stefan Forsberg, trä

Stefan Forsberg, trä

Ur skissblocket

8 - 29 februari 2020

Vernissage Lördag 8 februari kl 11-16. Stefan Forsberg finns på plats i galleriet hela dagen.

”När andra människor går fram och tar på mina möbler tycker jag att jag har lyckats” säger finsnickaren och möbelformgivaren Stefan Forsberg. Trots flera snickare i släkten och ett stort intresse för att skapa med händerna dröjde det innan han själv tog steget att utbilda sig till snickare.
”Jag blev ingenjör som pappa, men efter att ha arbetat med det i några år tog jag tjänstledigt en termin för att gå en träkurs på Sätergläntan. En jättebra lärare där gjorde att jag fick upp ögonen för design också.”
Efter terminen på Sätergläntan återvände Stefan aldrig till ingenjörsjobbet. Istället sade han upp sig och sökte till utbildningen i möbeldesign på Stenebyskolan. Och på den vägen är det.

Inför utställningen på Kaleido har Stefan Forsberg gått igenom alla sina skissblock.
”Vad fanns det för idéer och uppslag som var värda mer uppmärksamhet? Något som legat och grott i bakhuvudet och var redo att lyftas fram? Fanns det någon gemensam nämnare?
Jag fann att geometriska grundformer ofta återkommer i mitt skissande. Sfären, rätblocket och cylindern är egentligen allt som behövs för att skapa spännande objekt.”

Bland annat har han gjort klotformade pallar som han skärsvarvat av ekträ.
”Ytan är inte putsad på dem, jag vill att att man ska se spåren av verktygen. De bidrar till rörelsen i pallen.”
Hyllan ”Ribba” är inspirerad av föremål som många känner igen: ribbstolen och kulramen. Med den flexibla hyllan löser han förvaringsbehovet av sådant som man dagligen behöver ha till hands eller sådant som bara är prydnadssaker – favoritfotot, böckerna som är på gång, axelväskan, halsbandet, tröjan.

Hur kommer det sig att han fastnat för de geometriska grundformerna?
”Jag har alltid gillat matematik och fysik – ordning och reda helt enkelt” säger Stefan med ett leende.

Stefan Forsberg är verksam som formgivare och möbelsnickare med eget företag sedan år 2000. Mest gör han måttbeställda specialdesignade möbler åt privatpersoner, men han har också uppdrag för t ex Vasamuseet och möbelproducenten NC i Kinnarpskoncernen. Medlem i Kaleido 2002–2005 och 2018–.
Se även www.forsbergdesign.se och www.instagram.com/stefanfodesign