Hem » Galleri » Anna Kristina Göransson, textila skulpturer

Anna Kristina Göransson, textila skulpturer

States of Being

25 augusti - 16 september 2018

Vernissage Lördag 25 augusti kl 11-16. Anna Kristina Göransson finns på plats i galleriet hela dagen.

”Ullen är ett fantastiskt material och tovningen en helt magisk process med tanke på att det bara handlar om vatten, såpa och armkraft.” Det säger Anna Kristina Göransson som först utbildade sig till möbeldesigner men efter en kort kvällskurs blev totalt såld på tovning och sadlade om till textilkonstnär. Hon arbetar gärna med starka färger och i stora format, ofta med flera små delar som tillsammans bildar en större helhet, och ibland med mjukt rundade eller skarpt skurna hål.
”Tovad ull är unik. När den väl sitter ihop är den stadig och man kan klippa som man vill i den utan att den fransar upp sig eller går sönder.”

Arbetet med ullen tar stor plats i Anna Kristina Göranssons liv, även rent fysiskt. Ullen krymper upp till 50 % under arbetets gång så det behövs utrymme att arbeta på. När hon gör en skulptur startar hon alltid med att bearbeta ullen på en plan yta. När fibrerna börjat fästa i varandra kan hon också börja forma ullen tredimensionellt. Kanter kan lämnas otovade för att senare sättas ihop med andra tovade formationer.
”Medan jag jobbar kommer jag på nästa sak jag vill pröva. Det finns så oändligt mycket man kan göra!”

Inspirationen hämtar hon främst från naturen: skog, lavar, puppor och frön, ibland så små saker att de inte går att se med blotta ögat. Anna Kristina Göransson fotograferar och skissar flitigt. Ibland förvandlas formerna medan hon arbetar med dem. Livscykler är också något som inspirerar henne.
”Skulpturerna i den här utställningen är tankar om naturen som metafor för livets alla förändringar” säger hon.

Anna Kristina Göransson är född i norra Sverige och växte upp på Frösön innan hon flyttade till USA 1985. Hon tog en kandidatexamen i möbelformgivning genom studier på Rhode Island School of Design och på Konstfack. Därefter ändrade hon inriktning och studerade textil på University of Massachusetts Dartmouth. Numera bor hon utanför Boston där hon har sin studio och undervisar i olika textila tekniker. Somrarna tillbringar hon dock vid Höga Kusten i Ångermanland.
Se även www.annakristinadesigns.com