Hem » Galleri » Aron Wigh, textil skulptur

Aron Wigh, textil skulptur

Squad

25 september - 17 oktober 2010

Workshops 18/10 och 19/10

”Det är inte materialet utan temat som styr när jag arbetar med konst” säger Aron Wigh. Inför sin utställning, som han har valt att kalla för ”Squad”, har han arbetat med textil på temat osäkerhet och oro. Det tog sin början i att han funderade kring människor som är osynliga eller förbisedda. Det handlar om att även det som vi inte väljer att fokusera på existerar och kan påverka. I historien har alltid makt förskjutits. Då kommer det man tidigare har glömt upp i ljuset och vi kan inte längre titta bort.

”Temat står i centrum och utförandet varierar utifrån vad det är jag gör – jag använder mig av flera olika material beroende på vad det är för känsla jag vill få fram.”

Den här gången har han använt sig av gamla bortkastade textilier. ”Det är det bortglömda som kommer tillbaka” menar Aron Wigh.
Med textilierna har han skapat en grupp människor i naturlig storlek. De har sina arbetsredskap med sig. Men vad gör de här? Och vad har de för uppsåt?

I botten har Aron Wigh en gedigen utbildning till möbelsnickare och möbelformgivare på bl a Capellagården, men han sysslar alltså även med konst som inte har några ’praktisk’ användning.

”Jag är inte möbelsnickare eller konstnär utan både och. Jag håller isär mina båda yrken, men det är klart att det ibland är till hjälp för mig som konstnär att jag även är hantverkare” säger Aron Wigh.

Aron Wigh har sin bas i Fengersfors Bruk ett par mil ifrån Åmål. Där har han sin studio och sitt sammanhang i konstnärs-, hantverks- och formgivargruppen Not Quite. Det är en ung och aktiv samling människor som har byggt upp en unik mötesplats för konst och näringsliv i den gamla nedlagda pappersindustrin på den lilla orten. Där finns förutom ateljéer och verkstäder också butik, kafé och utställningshallar där det arrangeras konserter, kurser, konsthantverkskollo och mycket annat.

Aron Wigh är även aktuell med ett par verk i utställningen ”Konstslöjdsalong” som pågår på Arketekturmuseum i Stockholm 21/9 – 21/11.

Se mer på www.aronwigh.sewww.eawigh.se och www.notquite.se

Workshops

på Kaleido 18/10 och 19/10 i tillverkning av suddgummistämplar och handgjort papper med illustratören & formgivaren Elisabet Berg

Säkert har du sett Elisabet Bergs läckra handgjorda papper eller kluriga små bilder av djur i glada färger på Kaleido, och kanske har du köpt något av hennes blommiga pappersark eller handtryckta kort.

Nu har du chansen att själv lära dig hur man gör vackra handgjorda papper och roliga suddgummitryck.

Gör stämplar av suddgummin

Måndag 18 oktober 2010 kl 18.30 – 21
Med några hemgjorda stämplar av suddgummin dekorerar du snabbt dina brev, paket och gratulationskort och gör dem personliga. Att skära stämplar av suddgummin är nästan som att göra linoleumsnitt eller träsnitt, fast lättare. Elisabet Berg instruerar, visar sina egna stämplar och tryck, samt tipsar om hur du utformar dina figurer för att de ska bli lyckade stämpelbilder. Du hinner göra minst två egna stämplar under kvällen.

Avgift 300:- inkl. material och fika. Max 12 personer.

Gör ditt eget papper

Tisdag 19 oktober 2010 kl 18.30 – 21

Vi gör nya vackra papper av använt kopieringspapper och blandar bl a blommor och sytrådar i pappersmassan. Vi provar också att skapa egna unika vattenmärken och pappersark i form av hjärtan eller andra figurer. Elisabet Berg, författare till boken ”Gör ditt eget papper” och medlem i Kaleido, visar hur man gör.

Med dig hem efter kvällens workshop kommer du att ha en bunt papper som du gjort själv samt kunskaper för att fortsätta hemma på egen hand.

”Att göra eget papper är inte svårt. Alla kan lyckas och alla kan skapa någonting vackert och unikt” säger Elisabet Berg. ”Precis som t ex broderi går handpapperstillverkningen att utveckla hur långt som helst för den som är intresserad. Jag har gjort papper med både studenter på Konstfack och lågstadiebarn, och alla har haft lika roligt!”

Avgift 300:- inkl. material och fika. Max 12 personer.

Elisabet Berg kan nås på tel. 018-52 63 48.
Se mer om Elisabet på www.pahitt.se