Hem » Galleri » Alexander Brandt, skulpturer i metall

Alexander Brandt, skulpturer i metall

Spel, lek och fantasi

20 september - 12 oktober 2014

Vernissage Lördag 20 sept. kl 10-16. Alexander Brandt finns på plats hela dagen.

Mörka och kraftfulla. Små figurer och jättelika konstruktioner. Järn, brons, aluminium och stål.
Alexander Brandts skulpturer påminner om underjordiska varelser, robotar, skelett och monster. Barndomens spel- och fantasivärldar lockade till eget skapande och ledde honom vidare in på metall.

”Som liten skulpterade jag dinosaurier i lera, men de gick förstås sönder eftersom jag inte kunde bränna dem. Sedan gjorde jag pojkgrejer som sköldar och svärd. Men för att tillverka sådant måste man lära sig olika material och tekniker och bygga upp utrustning” konstaterar han.

Han var tidigt på det klara med att han ville gå på HDK Stenebys metallutbildning. Men först läste han bl a kulturvetenskap och antropologi på Stockholms universitet.
Idag är han skulptör och konstnär, och han arbetar uteslutande med konst. Fast det var inte förrän under sitt andra år på Steneby som han förstod att det var konst han höll på med.
”Skapandet och görandet har alltid varit viktigt för mig, jag är väldigt förtjust i att bygga saker. Via materialet och tekniken hade jag slagit in på den konstnärliga banan utan att tänka på det.”

Alexander Brandt arbetar mycket med organiska och naturinspirerade former. Men hans formspråk är också tekniskt och präglat av materialet. Han svetsar och gjuter, slipar och bearbetar. Med tiden har han byggt upp en stor och välutrustad verkstad där han kan utföra alla momenten själv och har plats för utrymmeskrävande projekt.

Många av de relativt små skulpturer han visar i utställningen på Kaleido ser han som ’work in progress’.
”Det här är former som jag skulle vilja göra större så småningom!”

Alexander Brandt är född i Luleå 1978 och tog en masterexamen 2010 på HDK Steneby, avdelningen för järn & stål i offentlig gestaltning. För närvarande bor och arbetar han i Sölvesborg, Blekinge. Se även www.alexanderbrandt.se