Hem » Galleri » Ljus (Maria Larsson & Maria Olevik), installation med keramiska objekt

Ljus (Maria Larsson & Maria Olevik), installation med keramiska objekt

Someone who cares for me - Things that kept us dreaming

12 januari - 3 februari 2008

Maria Larsson och Maria Olevik, som utgör gruppen Ljus, är visserligen keramiker båda två, men deras keramik har inte mycket med muggar och skålar att göra. De arbetar nämligen med installationer – stämningsfyllda och drömska rumsgestaltningar där både ljuset och de keramiska objekten spelar en stor roll.

Hos Kaleido kommer de att visa en installation som de kallar ”Someone who cares for me – Things that kept us dreaming” där de
gestaltar en scen ur ett arbetsrum där någon försöker minnas naturen.

Maria Larsson och Maria Olevik examinerades från Konstfacks linje för keramik och glas 2006. Därefter har de haft en intensiv tid. Genom stipendier har de vistats och arbetat i både Japan, England och Holland. Stipendierna har inneburit möjlighet till forskning, utveckling och stimulerande möten med arkitekter, konstnärer och formgivare på olika konstnärscenter och skolor.

Redan på Konstfack började de experimentera med olika växtdelar som doppas i porslinslera. Växtdelarna bränns sedan bort och lämnar ett tunt skal av porslin.
”Föremålen blir otroligt sköra och svåra att hantera före bränningen. Tekniken kräver mycket tålamod, dels för att många saker inte låter sig kapslas in i lera, dels för att så väldigt mycket går sönder” berättar Maria Larsson och Maria Olevik.
Men resultatet är belöningen: ”Varje objekt blir en poetisk liten berättelse och ett sätt att bevara minnet av naturen.”

Ljuset är en naturlig del av deras installationer:
”Vi arbetar med relationen mellan rummet, objektet och människan. Ljuset, mörkret och stämningen skapar rytm och tempo i rummet. Vi utgår från det ljus och den stämning som redan finns på platsen för vår installation.”

Hur är det då att arbeta så tätt ihop som Maria Larsson och Maria Olevik gör i ”Ljus”?
”Det är väldigt givande. Man kommer fortare framåt när man hela tiden diskuterar arbetet med någon. Man ser också helheten på ett annat sätt eftersom man har olika perspektiv på det man gör.”

Se mer på se www.ljus.biz