Hem » Galleri » Lena Kriström, en utställning kring isskulpturer

Lena Kriström, en utställning kring isskulpturer

som människan

25 sept. - 17 okt. 2004

Lena Kriström är en Uppsalaskulptör med många offentliga utsmyckningar och utställningar bakom sig. Ofta arbetar hon i sten, som t.ex. nu senast med en skulptur för Stenhagens skola, men också betong och brons är hennes material.

1993 började hon även arbeta i is och sedan dess har hon medverkat alla år med isskulpturer vid ishotellet i Jukkasjärvi.

”Att jobba i is liknar att jobba i sten eftersom man utgår från ett block. Men isen är snabbare att arbeta med. Och i Jukkasjärvi finns det massor av is, så man vågar prova olika saker. Jag brukar åka upp dit 2-3 gånger per vinter, oftast en eller ett par veckor i stöten.”

Hon tecknar mycket och skulpturerna utgår ofta från teckningarna. Människan är hennes favoritmotiv och det märks också i utställningen hos Kaleido. Lena visar där teckningar och gipsmodeller som legat till grund för en del av hennes isskulpturer som gjordes till ishotellets skulpturhall 2002. Vi får också se foton på flera av de färdiga isskulpturerna samt ett par skulpturer i sten.Lena Kriström är utbildad på Konsthögskolan 1978-84. Bland hennes verk kan nämnas utsmyckningar på Bredängs T-banestation 1981-82 och 1999, en granitskulptur för medicinhistoriska museet på Karolinska sjukhuset 1995, och vinnartroféerna i älvdalskvartsit för Vasaloppet 1996-99.