Hem » Galleri » Snövit – en julutställning vit som snö, röd som blod och svart som ebenholz

Snövit – en julutställning vit som snö, röd som blod och svart som ebenholz

Temautställning med Kaleidos medlemmar

27 november 2010 - 2 januari 2011

Vi är många som bänkar oss framför tv:n kl 15 på julafton för att bl a få se Snövit dansa med de sju dvärgarna. Disneys tecknade film har kommit att prägla vår bild av Snövit. Men den gamla folksagan om den vackra prinsessan som har en svartsjuk styvmor innehåller så mycket mer än det vi får se i Disney-filmen.

I folksagan finns förstås den magiska spegeln som får frågan ”spegel spegel på väggen där, säg mig vem som vackrast i landet är”, de sju dvärgarna och det förgiftade äpplet. Men också olika varianter av jägare som ska döda prinsessan åt den elaka drottningen, taggiga rosor, kvävande snörliv, förgiftade kammar och rödglödgade skor som drottningen måste dansa sig till döds i när Snövit gifter sig. Det är med andra ord fullt av sådana grymheter som folksagor gärna innehåller.

Snövit finns nedtecknad i flera olika versioner varav bröderna Grimms kanske är den mest kända. Kaleidos medlemmar och några inbjudna konstnärer har läst och låtit sig inspireras. Det har resulterat i vitt skilda alster som huvudbonader, dressingflaskor, ljuskronor, väggprydnader mm i keramik, textil, metall, trä osv. Alltihop visas nu i utställningen i Kaleidos galleri.