Hem » Galleri » Anna Eilert, keramik

Anna Eilert, keramik

Skimrande lera

7 - 29 februari 2004

Anna Eilert arbetar med skulpturer och reliefer, mestadels i rakubränd lera. Hon behärskar tekniken till fullo och vet att utnyttja rakuns karaktär på bästa sätt. Hennes verk bygger ofta på geometriska, enkla och tydliga former samt upprepning med variation; kompositioner där många delar sätts samman till en helhet. Ytor ställs mot varandra – grovt mot skimrande, matt mot blankt – och bildar mönster i bilder och väggreliefer.

Varifrån hämtar hon sin inspiration? ”I några verk jag visar här har jag utgått från trollsländor eftersom min man är intresserad av insekter och ofta kommer och visar mig dem. Men jag kommer hela tiden på annat medan jag arbetar. Arbetet i sig leder vidare till nya saker. När jag kommit igång lever formen sitt eget liv!”

Raku är en gammal japansk och relativt snabb glaseringsteknik som ursprungligen användes till skålar för teceremonier. Anna Eilert rakubränner utomhus i gasoleldad ugn. Efter ca en halvtimme i ugnen har keramiken kommit upp i 800-900° så att glasyren smälter ut. Då tas den ut ur ugnen med en stor tång. Ofta stoppar hon ner det glödande föremålet i en tunna med torrt sågspån direkt efter bränningen. På det sättet tas allt syre bort så att oglaserade ytor blir svarta och kopparoxidhaltiga glasyrer får kopparlyster.

”Rakubränning är tyvärr väderberoende. Det går inte så bra att rakubränna när det snöar och blåser. Och stark kyla gör att gasolen krånglar. Så jag förstår inte vad jag tänkte på är jag tackade ja till att ställa ut i februari, mitt i vintern” säger Anna med ett litet skratt. Man får hålla tummarna och hoppas att vädret blir bra de sista veckorna före vernissagen!

Anna Eilert är utbildad på Konstfacks keramik- och glaslinje 1977-84. Hon har hunnit göra en oerhörd massa utställningar och offentliga arbeten sedan dess. Ett av de större arbetena är golv, väggar och pelare i foajén i Västerås konserthus 2002. Anna Eilert är representerad på bl.a. Nationalmuseum.