Hem » Galleri » Lisa Björke, smyckekonst

Lisa Björke, smyckekonst

Skift

16 januari - 7 februari 2016

Vernissage Lördag 16 januari kl 10-16. Lisa Björke finns på plats i galleriet hela dagen.

”Jag har en förkärlek för att sätta ihop saker – det händer något i mötet mellan två material” säger smyckekonstnären Lisa Björke vars smycken och objekt känns både bekanta och lite vagt främmande vid en första anblick.
Hon har tidigare arbetat med bl a avgjutningar av djurhorn och nötter, ofta målade i starka färger. I denna utställning är det rörkopplingar och svarvade träknoppar som har huvudrollen. Och färgerna är mer dämpade och pastelliga än i tidigare verk.

Att använda rörkopplingar borde egentligen ligga nära till hands för Lisa Björke – hennes pappa var rörmokare innan han gick i pension. Men det var inte förrän helt nyligen som hon fastnade för dessa former och tiggde till sig bitar från pappans gamla rörförråd. Hon har gjutit av dem, bearbetat avgjutningarna och sedan använt sig av elektroformning. Det är en metod där man målar sin modell av t ex vax med elektriskt ledande färg och placerar den i elektrolyt så att ett lager av metall (i det här fallet koppar) byggs upp på dess yta. Efteråt smälts vaxet bort och kvar återstår ett skal av metall. Det är alltså inte originalrörkopplingarna som syns i hennes objekt utan tunna och lätta avgjutningar gjorda i koppar. På dessa har Lisa applicerat svarvade träknoppar.
”Jag faller lätt tillbaka i gamla trygga arbetsmetoder. Så för att utmana mig själv lärde jag mig något helt nytt: skärsvarvning. Jag tycker om det fysiska arbetet. Jag gillar också att man måste vara i stunden – tappar man fokus blir det lätt snedskär och hela stycket går förlorat.”

Utställningens namn ”Skift” syftar främst på att hon har bytt arbetssätt och metoder. Men hon vill också få oss att tänka på fabriker, kroppsarbete och hantverk.
”På mitt eget vis vill jag hylla hantverket och arbetaren som fenomen. Jag gör detta genom att jobba med element som känns som hemma, som andas tradition och hantverkskunnande, i en balansgång mellan slöjd, konst och konsthantverk.”

Lisa Björke är född 1979 och uppväxt i Hudiksvall. 2008 tog hon kandidatexamen på HDK i Göteborg och 2010 masterexamen på Konstfack. Hon bor numera i Stockholm och har ställt ut på ett flertal ställen både i Sverige och utomlands. Under 2014-15 har hon haft ett projektår på Konstfacks Research Lab, och det är främst föremål från detta projektår som visas i denna utställning.
Se även www.lisabjorke.com