Hem » Galleri » Annica Danielsson Almén, glas, betong och keramik

Annica Danielsson Almén, glas, betong och keramik

Skärvor

9 maj - 7 juni 2015

Vernissage: Lördag 9 maj kl 10-16.Annica Danielsson Almén finns på plats i galleriet hela dagen.

”Saker går sönder och bryts ner. Det är bara så det är. Men det kommer något nytt sedan” säger Annica Danielsson Almén.
Hennes konstnärskap kan beskrivas som ett ständigt växelbruk mellan stort och smått, konstobjekt och bruksgods. Hon arbetar med glas, betong och olika sorters keramik, men också mer udda material som is, halmblandad lera och trasiga tallrikar. I Annicas verkstad samsas drejskiva och gjutformar med cementsäckar och blästerskåp. Hon experimenterar ständigt med motiv, material och tekniker. Hon återanvänder, utvecklar och förnyar.

”Just nu intresserar jag mig mer för nedbrytandet än för uppbyggandet. Jag är ute efter en stämning, en känsla, ett vemod.”

På en stor glasskiva har hon blästrat och målat mönster så att glaset förvandlats till en vattenyta. Där skapar regndropparna ringar, och nere under vattnet anar man växtlighet.

I flera av utställningens verk har hon använt sig av trasigt porslin, både fabrikstillverkat och eget handgjort, som hon har satt ihop till mosaiker.
”Det spräckta, bräckta och trasiga kan ha ett värde i sig” menar Annica Danielsson Almén som också använt denna teknik till ett par flera meter höga väggutsmyckningar på Oscar Arpis väg och Jenny Linds väg i Gottsunda, Uppsala.

Här visas även en serie genombrutna och fragmentariska skålar.
”En trasig skål är också en skål!”

Annica Danielsson Almén, som bor och arbetar i Uppsala, tog sin examen på Konstfack 1985. Hon är en av Kaleidos grundare och har varit med sedan starten år 2000.
Se mer på www.annicada.nu