Hem » Galleri » Erik Olof Persson, skulpturer i trä m m

Erik Olof Persson, skulpturer i trä m m

Skalbaggar i färg

19 oktober - 17 november 2013

Vernissage Lördag 19 okt. kl 10-16. Erik Olof Persson finns på plats i galleriet hela dagen.

”Trä är ett enkelt och kravlöst material – lättillgängligt, billigt och lätt att forma. Du behöver i princip bara en vass kniv och en träbit för att åstadkomma något. Och så kan du köpa ditt konstnärsmaterial på byggvaruhusen.” Det säger skulptören och snickaren Erik Olof Persson. Efter att ha provat på sten, brons och andra klassiska skulpturmaterial förstod han ganska snart att trä var hans material.

Till träet adderar han saker han hittat eller sådant som blivit över i andra sammanhang. Det kan vara plåtbitar från en taklagning han jobbat med eller stumpar av elkabel från elektriker-kompisens skräplåda. Han bankar ut, målar, klipper, ärgar och bearbetar. Omsorgsfullt format trä ställs mot metalldelar upphittade på skroten, lackade ytor mot rostiga.
”Jag använder det som dyker upp och värderar inte materialen i någon hierarki. Jag hittar ofta nya spännande saker när jag gör snickarjobb och renoveringar.”

Han berättar att han alltid har gillat att bygga och plocka isär.
”Det jag gör nu är egentligen detsamma som när jag var liten. Det är samma drivkrafter och jag vill behålla den där nyfikenheten. Det ska vara roligt! Skapandet och processen är själva grejen för mig.!”

Att Erik Olof Persson började göra skalbaggar var mest en slump.
”Jag tänker alldeles för mycket, letar ständigt efter den perfekta idén och kände att jag behövde begränsa mig. När jag hade bestämt mig för att hålla mig till skalbaggar så satte det liksom igång mig. För när jag hade grundformen klar kunde jag jobba mer med material, textur och färger. Skalbaggarna blev ett sätt att få ut saker ur huvudet.”
För att hitta proportionerna eller se hur benen sitter tittar han i böcker som ”Skalbaggar i färg” och Nationalnyckeln.
”Skalbaggar har en rolig form. Och sätter man ihop massor av skalbaggar blir det ännu roligare – ett massivt visuellt intryck.”
Att en del inte tycker om skalbaggar eller reagerar instinktivt och fysiskt på dem tycker han bara är bra.
”Jag gillar när kroppen reagerar före intellektet.”

Konstnären och snickaren Erik Olof Persson är född 1979, utbildad på Göteborgs konstskola och bosatt i Noraström utanför Kramfors. Sedan utställningsdebuten 2009 har han mest arbetat med skulpturer av skalbaggar men han kommer förmodligen att visa även andra djur hos Kaleido.