Hem » Medlemmar » Sara Hjelmstedt

Sara Hjelmstedt

Papier maché

I november 1996 promenerade jag förbi en butik med teatermasker i Florens, Italien. Jag blev helt tagen av färgerna, formerna och hantverkstraditionen vilket ledde till en kurs i traditionell masktillverkning hos Professore Alessandro Dessì. Sedan dess har jag arbetat konstnärligt med papper på olika sätt. Jag föredrar papper framför alla andra material. Lätt, formbart, billigt och miljövänligt. Det går att bygga stort utan att det blir tungt och det är lätt att laga. Jag använder framförallt golvlump och egentillverkad papperslera i mina arbeten men även vanligt tidningspapper och tejp. Ibland har jag en idé innan och ibland utgår jag från materialet.

När jag jobbar leker jag. Försvinner in i ett meditativt rum och släpper världen runtomkring. Processen är lika viktig som resultatet. Jag tycker om det naiva uttrycket, gränsen till det barnsligt oplanerade. Jag skissar aldrig utan börjar forma med papper och klister och ser resultatet på vägen. Det händer i händerna och ögonblicket. Ibland skulpterar jag i lera och gjuter gipsformar för att kunna göra flera av samma figur.

Uppvuxen med Mupparna, Beppe Wolgers dockor och Beatrix Potters balett älskar jag det antropomorfa uttrycket – att lägga till det mänskliga uttrycket hos djur eller dockor. Jag gör masker, trofeér, fåglar och marionetter och djuren är ständigt återkommande. Det bara blir så. Jag hittar inspiration bland gamla leksaker, teaterrekvisita och cirkusmiljöer. Morfar var konservator så kanske ligger djurgestaltningen i arvet. Jag skapar för att jag inte kan låta bli. Jag har det i händerna.

Kontakt

Tel. 0708-26 72 20

www.artedicarte.com
www.instagram.cim/artedicarte

CV

Utbildning
– Kurs i dockspelsteknik med Annika Arnell 2019
– Kurs i dockmakeri, Donna dell´arte – Amanda Cederqvist. Kortare utbildning i rörelsefunktion och kroppskulptering i olika material. Scenografi och dockspelsteknik. Stockholm 2017
– Carlo Colla I Figli. Lärling. Attribut- och dockmakare. Milano, Italien 2003
– Dramatens Attributmakeri. Praktik 2001
–  Stockholms Konstskola. Utbildning inom måleri, foto och skulptur 1998-1999
– Forsbergs Skola. Kvällskurs i grafisk formgivning. Stockholm 1998-1999
– Uppsala Universitet. Fil.kand i teologi, konsthistoria och engelska 1993-1997
– Prof. Dessi, Villa Fabricotti. Språk och konststudier samt kurs i traditionellt maskmakeri. Florens, Italien 1995

Utställningar
– Björknäs trädgård, Nacka 2020
– Manos shop, Stockholm 2019
– Märsta konstrunda 2017
– Sigtuna Kulturgård 2016
– Broströms kafé 2015
– Manos shop, Stockholm 2014
– Kulturstugan, Märsta 2014
– Bric a brac, Stockholm 2013
– Sigtunastiftelsen 2011

Böcker
– ”Fixarboken – Stora och små pyssel för de minsta fixarna och deras hjälpredor”, Calazo Förlag 2008
– ”08 för 0-8 år – Guide till de största äventyren för de minsta Stockholmarna” (Vinnare av Svenska Publishingpriset 2008), Calazo Förlag 2007