Hem » Galleri » Charlotte Melander, smycken

Charlotte Melander, smycken

Rumssmycken

9 maj - 7 juni 2009

Som guld- och silversmed arbetar man med den ultimata formen av konst: bärbar, njutbar och användbar. Den är också lättillgänglig, enkel att byta ut och diskussionsinbjudande – många smycken fungerar just som ”conversation piece”. I Sverige har vi dock sedan länge en tradition att gömma och förvara våra smycken i smyckeskrin. Vi har även en tradition att inte vilja eller våga använda det som är stort eller sticker ut för mycket. Men Uppsalabaserade silver- och guldsmeden Charlotte Melander vill ändra på det.

”Smycken ska inte vara fega och osynliga, tvärtom får de gärna vara stora och tydliga tycker jag. De ska göra såväl bäraren som om givningen vackrare, stoltare och gladare.”

”I denna utställning tar jag två kliv ifrån det invanda. Det första klivet är att jag har gjort smycken som man kan njuta av även när man inte bär dem på sig. Det andra klivet är att jag har arbetat med andra metaller än silver och guld och i ett större format än vanligt” berättar hon.

Nu har hon även arbetat med ”rumssmycken”. De har ett större format men vilar på samma grund som hennes övriga smycken. Hon har använt sig av både silver och koppar, plåt och tråd, och hon har sågat, böjt och surrat. Ädelstenar av olika slag sätter färg på sakerna. Blommor och ansikten har blivit utställningens genomgående motiv.

Till utställningens smycken hör väggkrokar eller upphängningsanordningar som matchar de olika smyckena och gör så att de kan smycka ett rum även då de inte används på ett mer traditionellt sätt.

Charlotte har också gjort renodlade rumssmycken, dvs smycken som enbart är till för att hänga i rummet.

”Utmaningen har legat i att göra något som fångar betraktaren och leder till samtal” säger Charlotte Melander.

Charlotte Melander är utbildad på bl a Guldsmedehøiskolen i Köpenhamn 1989 och guldsmedslinjen på Kungshögaskolan i Mjölby 1984-1987. Hon är medlem i Kaleido sedan 2005.