Hem » Galleri » Markus Emilsson, glas

Markus Emilsson, glas

Rising Force

5 april - 4 maj 2014

”Mina senaste skulpturserier kretsar kring tankarna om tillståndens tillfälliga varande. När något kollapsar, bryts ner och försvinner ges utrymme och möjlighet för något annat att växa fram.”

Markus Emilssons skulpturer i glas är både återhållsamt avskalade och voluminöst svulstiga. Verken i ”Rising Force” andas framtidstro och utveckling med sina starka skyskrapsliknande arkitektoniska former. Samtidigt är de tydligt förankrade i en klassisk glashantverkstradition med dekorslipningar som för tankarna till förra seklets bearbetade kristallglas.

Markus har ett förflutet inom filmproduktion och har arbetat som rekvisitör och attributör under flera år. Passionen för glas väcktes när han hälsade på en kompis som gick på glasskolan i Orrefors och då fick prova på att blåsa glas. Därpå följde några helgkurser i Stockholm. Men glasblåsning tar tid att lära sig och Markus insåg att han var tvungen att satsa på heltid för att kunna tillägna sig hantverket. Så han tog tjänstledigt från tv-branschen och flyttade till Kosta.
”Det var som en annan värld att komma från Stockholms innerstad till en liten bruksort i Småland – jag blev kär!” berättar Markus Emilsson som numera bor i både Stockholm och Växjö.

Medan han gick glasblåsarutbildningen kom varslen på Orrefors glasbruk.
”Kulturarvet och glastraditionen hade format livet i brukssamhällena, men nu skedde stora omställningar. Vissa talade om det som ett sönderfall, en kollaps. Men man kunde också se det som en brytningstid och början på en ny era”, menar Markus Emilsson.

Rising Force är en uppföljning av utställningen ”Royal Meltdown” som visades på Stockholmsgalleriet The Glassery i oktober 2013. Med dessa båda utställningar vill Markus Emilsson gestalta dynamiken i en förändringsprocess. Royal Meltdown tog avstamp i glasrikets sönderfall och den omstrukturering som sker i glasbygden. Rising Force visar på den kraft som kan födas i skiften och de alternativa riktningar som får plats i det nyskapade utrymmet.
”Inget är konstant, inget är bestående, vi befinner oss i en ständigt pågående transformation. Jag vill vara vän med den tanken, det känns tryggt”, säger Markus Emilsson.

Markus Emilsson är född 1973 och utbildad på Kosta glascenter 2008-2010 och Riksglasskolan i Orrefors 2011-2012. Just nu kombinerar han sitt yrkesliv med studier på Konstfack där han planerar att ta masterexamen våren 2015.
Se även www.markusemilsson.se