Hem » Galleri » Åsa Jungnelius visar glas

Åsa Jungnelius visar glas

Råsa

27 januari - 25 februari 2007

”Åsa Jungnelius började som glasblåsare. Idag förenar hon bling-bling med sexreferenser i sin konceptuella glaskonst. Hon tillför traditionen en feministisk udd och vågar dekorera med glitter, päls och plast.” (DN 18/12 2006)

Åsa Jungnelius är utbildad på bl a Orrefors glasskola, Pilchuck Glass School i USA och Konstfacks linje för keramik och glas där hon tog sin magisterexamen 2004. Under denna vinter är Åsa Jungnelius även aktuell med utställningsprojektet Jihani Kalapour som i samarbete med Nationalmuseum visas på Tensta Konsthall 25 nov. – 11 feb. Sommaren 2006 medverkade hon i utställningen Fun Ferless Female på Smålands Museum – Sveriges Glasmuseum i Växjö. Utställningen var en dialog mellan Ulrica Hydman-Vallien och Åsa Jungnelius.

Åsa Jungnelius är också en av de tio medlemmarna i konsthantverksgruppen WeWorkInaFragileMaterial som under det senaste året har ställt ut i Stockholm, New York och Oslo.

”Kan guld från en sprayburk skänka samma glädje som guld ur ett berg? Jag intresserar mig för vad som anses vara äkta eller falskt, hur ett objekts värde skapas och vilka faktorer som avgör det. Ofta använder jag stereotypt laddade föremål som förlaga eller referens för att på så vis punktera eller poängtera dess vedertagna betydelse. Med hjälp av allt från traditionella glastekniker till mer hobbybaserade tillvägagångssätt tillverkar jag mina saker. Mitt konsthantverk rör sig kring estetiska hierarkier, värdeförskjutningar, bling bling, mode, shopping och den sociala konstruktionen av könsroller” skriver Åsa Jungnelius.

Åsa Jungnelius kallar sig medvetet för konsthantverkare och försöker i sin verksamhet att på ett aktivt sätt vidga begreppet konsthantverk – vilka förväntas en konsthantverkares uppgifter vara? För henne är konsthantverket ett förhållningssätt och en process som hon använder för att kommentera vår materiella omvärld.

Mer om Åsa Jungnelius: www.asajungnelius.se