Hem » Galleri » Lotta Hellström, keramik och grafik

Lotta Hellström, keramik och grafik

Proteiner

18 oktober - 16 november 2014

Vernissage Lördag 18 okt. kl 10-16. Kl 13.30 spelar jazztrion ”Trilobit”. Lotta Hellström finns på plats i galleriet hela dagen. Lotta träffas på Kaleido även söndagarna 19/10, 26/10 och 16/11.

”Insekter och småfisk är den nya tidens gödkycklingar och en resurs som man tidigare kanske inte tänkt så mycket på” säger Lotta Hellström som fick idéer när hon läste om insekter som lösningen på vårt framtida behov av mat.
I hennes utställning kryllar det nu av ”godbitar”: skinnbaggar och jordlöpare, guldfiskar och ciklider, tvådimensionella och tredimensionella, i grafik och keramik.

På några av bilderna syns en flicka med tallrik framför sig. Fast skalbaggarna och fiskarna på faten verkar inte reta hennes aptit nämnvärt.
”När jag var på Universeum i Göteborg för ett par år sedan blev jag bjuden på tillagade insekter. Jag tittade fascinerat på när andra åt men själv ville jag inte smaka” berättar Lotta Hellström.

Bilderna som visas är djuptryck gjorda med zinkplåtar, plast och kartong som hon har ristat i, etsat och bearbetat. Här och där har bilderna inslag av screentryck.
Keramikföremålen i utställningen är gjorda i rakuteknik.
”Rakun ger spännande effekter som man inte riktigt kan styra. Rakubränning går fort och man ser direkt vad som händer, ytorna blir levande. Man kan bränna om och göra nytt på ett sätt som inte fungerar alls när man bränner i vanlig keramikugn där uppvärming och avkylning tar flera dygn” säger Lotta Hellström som även arbetar mycket med keramik bränd i el-ugn.
Att hon gillar att arbeta med grafik är delvis av samma anledning – den ger spännande och lite oväntade effekter. Dessutom ger den andra möjligheter än leran: ett bränt keramikföremål är liksom avslutat, medan grafikbilder alltid kan tas upp på nytt, bearbetas mer, tryckas i andra versioner och sättas ihop i nya kombinationer.
”Jag tycker om att göra flera varianter av samma bild. En annan sak som är trevlig med grafiken är att man kan trycka flera exemplar av en teckning och ha kvar något själv fastän man har sålt.”

Lotta Hellström är keramiker och konstnär utbildad på Konstfack under 1960-talet. Hon är bosatt och verksam i Uppsala och har varit medlem i Kaleido ända sedan starten år 2000. Hon har undervisat mycket genom åren, både på Bolandgymnasiet och på studieförbundens kvällskurser, och hon har utfört flera offentliga utsmyckningar runtom i Uppland.
Se även www.kaleido.nu/lotta-hellstrom