Hem » Galleri » Petra Danielsson, silver koppar & emalj

Petra Danielsson, silver koppar & emalj

Mera hus

19 oktober - 17 november 2019

Vernissage Lördag 19 oktober kl 11-16. Petra Danielsson finns på plats i galleriet hela dagen.

”Jag har samlat på skisser och bilder av lador, huskroppar och takbrytningar i många år. Historien och tidens tand intresserar mig. I den här utställningen har jag fortsatt att utforska arkitektoniska volymer från både landsbygd och stad. Det rör sig om ytor, volymer, vinklar, förhållanden, samspel, strukturer, skalor, kontraster, balans och spänning. Det raka, räta, strikta och avskalade kan vara fantastiskt vackert, men ibland behövs det lite skevhet för att ge liv åt det hela. Min uppväxt på landet utanför Molkom i Värmland var full av lador, skjul och andra byggnader. För mig representerar de både lek, spänning, trygghet och en plats att dra sig undan i” berättar Petra Danielsson.

Silver är hennes huvudmaterial. Hon valsar, bockar och löder silvret som i denna utställning har blivit broscher i form av små hus.
För att få in lite färg har hon även jobbat med glasemalj på koppar. Emaljen sprider hon medvetet ojämnt och överbränner en aning för att få liv i ytan.

”Först var jag mest inriktad på gamla lador, men under arbetets gång har det blivit mer och mer stad och modern arkitektur. Jag inspireras av Uppsala – en stad som det byggs mycket i just nu – och husen jag ser längs min resväg till Kaleido i Uppsala från Färingsö där jag bor.”

Petra Danielsson är utbildad civilingenjör, väg & vatten på KTH, och arbetade som projektledare för bl a byggen och inredning innan hon för 15 år sedan bytte bana och gick på Nyckelviksskolan. Därefter var hon lärling i fyra år hos guld- och silversmedsmäster Wolfgang Gessl. Detta är hennes första separatutställning. Petra Danielsson är medlem i Kaleido sedan 2015.
Se även www.petradanielsson.se