Hem » Galleri » Per Alnæus, järnsmide

Per Alnæus, järnsmide

7 - 29 april 2001

Formsäkre Per Alnæus gick ut Stenebyskolans 4-åriga smideslinje 1999.

Efter det startade han tillsammans med två andra unga smeder en smedja i Forkarby utanför Uppsala. Per är också medlem i Kaleido och en av Kaleidos grundare. Han är född och uppväxt i Vidbo utanför Märsta, men bor numera i Uppsala.

Under sin utbildning undersökte Per i ett projektarbete möjligheterna med mönstervällning och gjorde en mängd skålar av olika material, bland annat cykelkedja och stålvajer.

Också till denna utställning har han gjort en del skålar, flera med mönstervällda ytstrukturer, eller dekorerade med bl.a. nitar. Dessutom visar han pallar och ljusbärare.

I sitt arbete använder Per Alnæus en kombination av traditionella och moderna smidestekniker. Han försöker ständigt hitta nya sätt att bearbeta materialet för att underlätta arbetet och för att kunna få fram intressanta former och produkter.

Så här berättar han om sitt arbete: ”För mig är det viktigt att formgivningen och hantverket går hand i hand. Jag strävar efter balans, harmoni och enkla rena linjer. Inspiration får jag hela tiden i min vardag. Sammanfogningar, som t.ex. nitar, är tacksamma dekorativa element att arbeta med. Jag tycker också om kontraster, som t.ex. grovt mot blankt.”