Hem » Galleri » Paulina Svensson, textil

Paulina Svensson, textil

Skjortaktigheter

9 februari - 3 mars 2019

Vernissage Lördag 9 februari kl 11-16. Paulina Svensson finns på plats i galleriet hela dagen.

”Jag gör konstverk av herrskjortor och jag ställer mig frågan hur en herrskjorta skulle kunna se ut och vara på ett annat sätt. Jag vill lösa upp det ursprungliga maskulina tillståndet och hitta alternativa strukturer och mönster” säger textilkonstnären Paulina Svensson.
”Rent konkret bryter jag ner skjortan in i minsta detalj. Till ränder, rutor, trådar, lappar och knappar. I herrskjortans nedbrutna tillstånd hittar jag ett slags kaos från vilket jag bygger upp en ny geometrisk och matematisk ordning. Jag klipper, viker, syr, fyller ut, rullar ihop och fäster samman. Arbetet blir till olika ornament och skulpturer där skjortan helt fått lämna sin forna form och bli till något nytt.”

Det började för några år sedan när Paulina Svensson skulle göra sitt examensarbete på HDK. Hon letade efter ett material som var lättillgängligt och gick att få mycket av till ett överkomligt pris.
”Jag är intresserad av att ta vara på överblivet material och sådant som andra förkastat. Det ger också frihet att använda material som tillåter en att testa och göra fel utan att det ’kostar skjortan’.”
Hon provade med begagnade strumpbyxor, baddräkter och andra typer av plagg innan hon föll för herrskjortor.
”De har oftast inte de roligaste färgerna, men det triggade mig att försöka göra något kul av det som ser tråkigt ut. Dessutom är de gjorda i 100 % bomull, ett naturmaterial som är bra att jobba med.”

Under arbetets gång fastnade Paulina Svensson för ränderna och rutorna som är det vanligaste mönstren på klassiska herrskjortor.
”Jag klippte ut rutorna, lade dem i en hög och använde trälim för att arbetet skulle gå snabbt och bitarna inte skulle fransa sig. Limmet gjorde tyget styvt vilket gav nya möjligheter.”

De geometriska matematiska formerna – trianglar, pentagoner, hexagoner, heptagoner – är återkommande, även om hon också använder sig av mer organiska och flytande former.

Hennes verk fungerar ofta som ögonöppnare.
”Besökare på mina utställningar brukar plötsligt bli medvetna om vad det är de har på sig” säger Paulina Svensson som vid det här laget har klippt isär ett fyrtiotal begagnade herrskjortor. ”Det är en fråga om identitet: vem har haft det här plagget? Varje skjorta är unik och speciell tack vare personen som burit den!”

Paulina Svensson är född 1984 och bosatt i Göteborg. Hon tog masterexamen på HDK 2016.
Se även www.paulinasvensson.se