Hem » Galleri » Carina Marklund, textil

Carina Marklund, textil

Pandoras ask

10 april - 2 maj 2010

”Det viktigaste för mig är att berätta någonting – att det finns en berättelse, en historia, i det jag gör” säger textilkonstnären Carina Marklund som arbetar med handbroderi, applikationer och screentryck.

Och hennes installationer, objekt och bilder är fulla av berättelser! De verk hon visar hos Kaleido handlar till stor del om när en av hennes allra bästa vänner, Hanna, insjuknade, åkte in och ut på sjukhus och slutligen och gick bort i cancer för ett par år sedan.

”Jag är både idé- och materialbaserad och jag jobbar processinriktat. Utgångspunkten är ofta en känsla eller en stämning och bilden eller objektet växer fram medan jag arbetar. Men jag vill inte skriva folk på näsan med vad mina verk handlar om. Betraktaren ska kunna hitta sina egna ingångar” menar Carina Marklund.

Som betraktare tar man dock lätt till sig de bilder och metaforer hon använder sig av. T ex hänger orosmolnen tunga, både symboliskt och konkret i form av virkade eller sydda moln.

I installationen ”Samtal med H” böljar samtalen fram och tillbaka över den svarta bordduken.

”Den handlar om alla samtal som jag och Hanna hade. Vi kände ju varandra ända sedan mellanstadiet, och vi umgicks ofta via samtal – man satt ner och fikade och pratade helt enkelt”.

Många av figurerna i verken är självporträtt.

”Jag använder ofta mig själv i mina bilder. Det blir lätt så, för man har ju alltid tillgång till sig själv.”

Inälvor och kroppsorgan återkommer i flera verk.
”Jag har börjat intressera mig för hur vi ser ut inuti kroppen och att samma former ofta återkommer ute i naturen.”

Utställningens namn, ”Pandoras ask”, bygger på den grekiska myten där Zeus ger kvinnan Pandora en ask som hon aldrig får öppna. Nyfikenheten tar dock överhanden och hon öppnar till slut asken, och ondska och sjukdom far ut över världen. Men hon hinner stänga locket precis innan hoppet kommer ut. Så småningom släpper hon även ut hoppet. Därför säger man att det sista som överger människan är just hoppet.

”Denna historia är lätt att applicera på det samhälle vi har skapat i dag, med våld, sjukdomar och miljöförstöring. Den går att applicera på det egna livet också. Tankar runt liv och död, våra olika långa livstrådar, och människans relation till och påverkan på naturen finns hos mig i mitt arbete” säger Carina Marklund.

Carina Marklund (född 1972) har mångårig textil och konstnärlig utbildning, bl a från Umeå Universitet och Handarbetets Vänner. Hon har varit verksam som textilkonstnär sedan hon avslutade sin utbildning 2003 och har flera större och mindre utställningar bakom sig, bl a separatutställning på konstmuseet i hemstaden Eskilstuna. Nyligen valdes hon till ordförande för FAS (Fiber Art Sweden) som är ett nätverk för konstnärer som arbetar gränsöverskridande med textil.

Se även www.carina.marklund.info