Hem » Galleri » Ebba Stålhandske, textil

Ebba Stålhandske, textil

Om sommaren …

22 sept. - 21 okt. 2007

”Om sommaren är ljuset och färgerna starka. När hösten faller vill jag hålla kvar sommaren. Jag har samlat intryck och känslor och gjort textila sommarminnen där jag broderat in min längtan efter nästa sommar” säger textilkonstnären och Uppsalabon Ebba Stålhandske som till denna utställning skapat mängder med textila blommor.

Ebba Stålhandske är också modist men ägnar sig alltmer åt konstsömnad. Som modist är hon van att dekorera hattar med blommor och blad. Ibland hamnar ett broderi på en hatt och ibland använder hon hattmaterial till något helt annat än vad det var tänkt för. I utställningen visas inga huvudbonader men väl massor av broderier och textila lekar, t ex en stor takkrona fylld med blommor som hon skulpterat av en grov fiberväv som annars brukar användas till hattar.

Ebba Stålhandske frossar i olika textila material och tekniker. Hon experimenterar gärna och har bl a fördjupat sig i en teknik där hon lägger ihop tunna tyger med hjälp av en gelatinliknande film som kan tvättas bort efter att hon sytt fram och tillbaka på maskin. Resultatet blir en skir och formbar yta där broderiet stundom svävar i luften.

”Jag älskar färg, att blanda olika kvaliteter i tråd och tyg; silke, syntet, vadmal, antika linneservetter. Och jag älskar att pröva olika tekniker med broderiet som grund.”

Ebba Stålhandske utbildade sig först till gymnastikdirektör. Under de många åren som idrottslärare på en specialskola var stickning och broderi en självklar hobby, men under 90-talet började hon satsa på textilen på allvar. Hon gick massor av kurser på bl a Tillskärarakademin, Handarbetets Vänner och Sätergläntan. Numera arbetar hon heltid med hattarna och broderierna och håller ofta själv kurser. Hon har ställt ut på t ex Textilmuseet i Borås och Svenska Ambassaden i Tokyo, och hon har formgivit en kollektion i ”dragspelsstickning” åt Östergötlands ullspinneri. Hon är också viceordförande i Täcklebo Broderiakademi som har över 800 medlemmar över hela Sverige.

Ebba Stålhandske är medlem i Kaleido sedan 2006.