Hem » Galleri » Olle Brozén, glas

Olle Brozén, glas

Yume

11 maj - 2 juni 2019

Vernissage Lördag 11 maj. Olle Brozén finns på plats i galleriet hela dagen.

Yume är japanska och betyder dröm.
I höstas gjorde glaskonstnären Olle Brozén en kort resa till Japan med anledning av en utställning som han var inbjuden till på Moderna museet i Sapporo.
”Att vara i den myllrande jättestaden Tokyo utan att förstå språket eller kunna tyda skrivtecknen på skyltarna är som att befinna sig i en dröm. Jetlag och tidsbrist förstärkte den absurda känslan, och när jag kom hem var det som att jag aldrig varit där. Var det kanske bara en dröm?”

Japan var ändå inte någon ny erfarenhet för Olle Brozén.
”För tjugo år sedan bodde jag och min familj tolv månader på ön Hokkaido. I efterhand har jag förstått hur hur mycket min tid i landet har präglat mig. Innan jag reste till Japan första gången hade jag fördomar om att allt där var så sofistikerat och rent, och att de hade så fint hantverk. Men det som är fascinerande med Japan är den hämningslösa blandningen mellan lekfullhet och gravallvar, skräpkultur och traditioner, stil och smaklöshet – en helt fri mix av högt och lågt. Precis som glaset jag själv gör.”

I sin utställning kommer Olle Brozén att visa helt nygjorda verk, inspirerade av vistelserna i Japan. Bland annat flaskor i överfångsteknik och graalvaser med grafiska collage där han blandar teckningar och foton, snabba ögonblicksbilder, miljöer och japansk mytologi.
”Det blir en samling mer eller mindre surrealistiska alster som på något sätt speglar min oerhört intensiva och korta resa tillbaka till Japan 20 år efter att vi bodde där. Japan har en särskild plats i mitt hjärta med all mystik, allt myller, allt det vackra, allt det fula, allt i en salig röra.”

Olle Brozén är född 1963, bosatt i Uppsala och medlem i Kaleido sedan 2017. Han är utbildad på bl a Konstfack och Pilchuck school of glass i USA. 2000–2007 var han formgivare på Kosta Boda. Numera driver han egen hytta i Högbo, Gästrikland.
Se även www.ollebrozen.com