Hem » Galleri » Jonatan Malm & Lisa Olofsson, trä och textil

Jonatan Malm & Lisa Olofsson, trä och textil

När slöjden kom till stan

5 maj - 2 juni 2001

Slöjden är en nära granne till konsthantverket, och ibland korsar de två genrerna varandra.

På Sätergläntan i Dalarna får man lära sig de traditionella slöjdteknikerna, och låta sig inspireras med Sveriges främsta slöjdare som lärare. Man uppmuntras också till EGET skapande och EGNA ”utflykter” i slöjdarbetet. Det är inte all slöjd som fogligt följer traditionerna – en riktig slöjdare skapar sin EGEN slöjd!

Två unga slöjdare som genom Sätergläntan hittat vägar till eget skapande är Lisa Olofsson och Jonatan Malm. Båda har gått träkursen – Jonatan i två år och Lisa i ett år, Lisa har dessutom gått sömnadskursen i ett år. De är nu bosatta i Dala-Floda och bedriver sitt arbete med enkla handverktyg hemma i vardagsrummet.

Jonatan fascineras av slöjdens användbarhet, tingens funktion, och arbetar just nu mest med pallar och stolar, ibland dekorerade med färger och skurna mönster, ibland helt odekorerade.

Lisa hyllar ”det operfekta” som hon säger, dvs det enkla och personliga. Hon syr raka folkdräktsinspirerade kläder i vackra färger och dekorerar dem på udda sätt, t.ex. med en dikt broderad över ärmarna, eller ett hjärta av torkade rönnbär frampå bröstet. Hon gör också en del mindre saker av trä, t.ex. handdukshängare och brödnaggar.

Förutom att närvara på vernissagedagen kommer Lisa och Jonatan att också finnas hos Kaleido på konsthantverkets dag lördag 19 maj och visa hur de arbetar.

Läs mer om Jonatan i Hemslöjden nr 1/2000 och om Lisa i Hemslöjden nr 5/2000.