Hem » Galleri » Ragnhild Brodow, betongskulpturer

Ragnhild Brodow, betongskulpturer

Näcken och Huldran

28 okt.–26 nov. 2006

Förra hösten deltog Ragnhild Brodow i Kaleidos medlemsutställning ”Färdkonst” som visade olika förslag till utsmyckningar för Uppsalas nya resecentrum. Till den utställningen hade hon experimenterat med fiberoptik inlagd i betongen. Det gav mersmak och sedan dess har hon arbetat vidare med fiberoptik i betong. Betongexperimenten har under arbetets gång även fått textila inslag.

Ragnhild Brodow är skulptör sedan cirka tjugo år och har länge varit länge lärare på Wiks folkhögskola där hon bl a var med och byggde upp Bild- och formlinjen. Nu arbetar hon mest i egen verksamhet.
”Jag jobbar i de material som mina idéer kräver, allt möjligt från sten till is.”

Idéen att gjuta in fiberoptik i betong fick hon när hon tillsammans med sin man Inge Sandelius arbetade med sviten Kosmos på Ishotellet i Jukkasjärvi vintern 2001-02. De skapade ett rum med stjärnhimmel av fiberoptik inbakad i väggarna och taket av snö. Vid ishotellet använder man ljussättningen på ett mycket medvetet sätt.

Ragnhild Brodow har medverkat vid Ishotellet under flera vintrar. Senaste verket i Jukkasjärvi var den stora Iskyrkan som hon gjorde i vintras tillsammans med Inge Sandelius, Lena Kriström Kulin och P-O Kulin. Innan kyrkan smälte ner hann Ragnhild och Inge även vigas i den:
”Vi hade tankar men ingen plats. Naturen skulle det vara. Nu finns det fina minnen medan kyrkan är vatten som runnit vidare.”

I denna utställning är temat ”Näcken och Huldran”. Näcken och Huldran står för det manliga och det kvinnliga, som två urformer från naturen.

Ragnhild Brodow är dock förtegen om vad skulpturerna föreställer:
”Jag vill inte ge en förutfattad bild och begränsa betraktarens egna associationer” säger hon. Hon kan dock avslöja att det svensk-japanska utbytesprojekt, som hon är mitt uppe i inför Linnéåret 2007, har påverkat henne i arbetet med dessa skulpturer. I somras var hon medarrangör för tio japanska konstnärer som ställde ut i Botaniska trädgården och Bror Hjorths Hus här i Uppsala. Nästa år åker hon tillsammans med nio andra uppländska konstnärer till Japan för att ingå i det officiella svenska Linnéfirandet där.

”Linné ordnade växterna i ett unikt sexualsystem, och det var många på hans tid som var upprörda över att han var och pillade med ståndare och pistiller” säger Ragnhild med ett skratt.

Ragnhild Brodow har gjort flera utsmyckningar och hon ser gärna att hennes experiment med betong och ljus kan ge inspiration till nya utsmyckningar i offentlig miljö.

”Jag har här laborerat med fristående former, men de skulle lika gärna kunna vara inbyggda och användas arkitektoniskt, inomhus eller utomhus.”