Hem » Galleri » Sigrid Ingela Halvarsson, smycken och corpus tillägnade nio musiker.

Sigrid Ingela Halvarsson, smycken och corpus tillägnade nio musiker.

Möten · Metall · Musik

12 maj - 3 juni 2012

Vernissage: Lördag 12 maj kl 10-16.

På vernissagedagen kl 13.30 uppträder ett par av de musiker som tillägnats föremål i utställningen. Observera att Kaleido har stängt Kristi himmelfärdsdagen 17 maj.

”Konsten, konsthantverket och musiken är mitt liv, och för mig är de olika konstformerna bara olika sätt att uttrycka sig” säger Sigrid Ingela Halvarsson som nu kombinerar två av de saker hon brinner för: metall och musik. I Kaleidos galleri visar hon ett antal unika smycken och corpus. De olika föremålen, huvudsakligen gjorda i silver, har sin utgångspunkt i nio musiker varav flera också är personliga vänner till henne. Inför arbetet med utställningen har hon träffat var och en av musikerna och lyssnat till deras berättelser och musik. Hon har försökt få en bredd i uttrycket genom att välja musiker från olika genrer. I skapandet har sedan musiken, musikernas uttryck och deras instrument fått stå i fokus.

Sångerskan Irma Schultz Keller har tillägnats ett halssmycke med ett litet etui med stenar i ljusa färger.

”Jag blev inspirerad av Irmas vackra känsliga sång ’Jag tror det blir snö inatt’. Låten har sin bakgrund i ett enkelt litet etui som Irma ärvt efter sin mormor och som har en speciell betydelse för henne. Vissa saker har helt enkelt mer själ än andra” menar Sigrid Ingela Halvarsson.

För Joakim Unander (musikalisk ledare och chefsdirigent på Folkoperan i Stockholm) har Sigrid Ingela gjort en dirigentpinne med små figurer i ett relationsdrama, likt de dramer som ofta utspelas på operascenen.

Lise & Gertrud (Lise Hummel, sång, och Gertrud Stenung, sång och cello) har fått varsin brosch som går att knäppa ihop med varandra. ”De har ju jobbat ihop i tio år, utvecklats tillsammans och är som ler och långhalm. Smycket symboliserar de nya ’grenar’ som de genom sitt samarbete utvecklat och alltjämt utvecklar” berättar Sigrid Ingela Halvarsson, som över huvud taget är väldigt förtjust i trädgrenar och deras olika former.

Övriga musiker som tillägnas föremål i utställningen är Stefan Andersson (trubadur, rockmusiker och historisk-musikalisk berättare), Nino Keller (trummis och illustratör), Lina Nyberg (jazzsångerska), Nalle Påhlsson (rockbasist) samt Lisa Gustafsson (klassisk sångerska).

Utöver de dedicerade verken visar Sigrid Ingela Halvarsson ytterligare några unika ”Musikaliska smycken”. Det är halssmycken, ringar med mera som passar alla som intresserar sig för musik. Svarteken återkommer i flera smycken och löper som en ”röd” tråd genom hela utställningen. De runda infattningarna i svartek symboliserar noten, den svarta lilla.

Sigrid Ingela Halvarsson är född 1969 och har varit medlem i Kaleido sedan 2010. Hennes utbildning har varit lång och varierad, men konsekvent inriktad på konsthantverk, bild och musik. I samband med sin första separatutställning i Kaleidos galleri avslutar hon nu också sin utbildning på Hantverksakademin och lärlingsåren, först hos silversmeden Jan Dahlberg och sedan hos silver- och guldsmeden Sebastian Schildt i vars verkstad hon också kommer att arbeta efter sin examen.

Unika och personliga smycken har blivit Sigrid Ingela Halvarssons specialitet, men det betyder knappast att hon överger måleriet, pianoeleverna och solosången. Under våren sjunger hon i Vaxholms kyrka, i sommar deltar hon med måleri och smycken i en sommarutställning i Roddarhuset i Vaxholm, hon ställer ut på Galleri Hantverket i Stockholm, och i höst visar hon smycken och corpus i Edsvik Konsthall i Sollentuna.

Se mer på www.ingelahalvarsson.com