Hem » Galleri » Frida van der Poel, möbler och skulpturer av trä

Frida van der Poel, möbler och skulpturer av trä

Möbler på språng

14 april - 6 maj 2012

Vernissage: Lördag 14 april kl 10-16.

Observera att Kaleido har stängt på valborgsmässoafton och första maj.

De ser ut att vara på språng, fulla med energi och på väg någon annanstans.

Den holländska konstnären, designern och möbelsnickaren Frida van der Poels stolar, skåp, pallar och bord är hela tiden i rörelse trots att de står stilla. Skulptur förenas med funktion i hennes möbler där en lek med perspektiv och skuggor skapar skenbart liv. Hon arbetar med trä och färg, och söker efter spänning mellan plan och plasticitet i möblernas volymer.

”En av mina stora inspirationskällor är tjeckisk kubism. Dess sätt att se på saker har fått mig att skapa möbler som inte bara är funktionella utan också dynamiska” säger Frida van der Poel, möbelkonstnären som får tingen att dansa.

För utställningen i Kaleidos galleri har hon gjort flera nya möbler, bl a en serie tre- och fyrbenta pallar i olika färger, och några skåp som hon kallar Telgang (en speciell gångart hos hästar förklarar hon). Frida van der Poel visar också ett par eleganta skulpturer inspirerade av Fibonaccis talserie (1-1-2-3-5-8-13-21 osv).

Frida van der Poel har gått tre år på Hout en Meubilerings College (Trä och Möbler College) i Amsterdam och utexaminerades därifrån 1991. Sedan dess har hon varit medlem i den holländska konsthantverksgruppen Galerie Zône som Kaleido gjorde en utställning tillsammans med under 2010 (gruppernas gemensamma utställning ”Den röda tråden” visades i Uppsala juni-augusti 2010 och i Leiden i Nederländerna september-oktober 2010).

Se mer på www.galeriezone.nl/frida.html