Hem » Galleri » Karin Amnå–Lindberg, textil

Karin Amnå–Lindberg, textil

Minnets marker

8 – 30 januari 2005

Karin Amnå–Lindberg räds inte allvaret. Hennes textila verk handlar om sådant som liv, död och världens orättvisor. Hon vill ge plats för tankar och reflektioner: ”Spåren kommer ur minnets marker” säger hon.

Karins förebilder och inspiratörer består av idel starka och betydelsefulla kvinnor: hennes mormor Hilda, jungfru Maria, debattören Ellen Key, textilkonstnären Hanna Ryggen och Karin Larsson i Sundborn. Det textila arvet fascinerar henne, men hon tillför det nya dimensioner. Materialet är oftast lin, färgerna är tunga och dova. Men linet kan också vara kraftigt infärgat till nyanser som påminner mer om syntet än om naturmaterial.

Karin Amnå–Lindberg arbetar med både skulpturer, objekt, installationer och tvådimensionella verk. Hon använder flera olika tekniker. De traditionella vävsätten finns som en gedigen botten i mycket av det hon gör. Men bland vävarnas lintrådar kan man finna både järnstänger, pinnar och träbitar, och här och var glimmar det till av guld och glitter som en kontrast till naturmaterialen. Sedan femton år tillbaka arbetar hon också i en egen teknik där hon kan forma linet ömsom grovt och ömsom blankt till skulpturala former.

Karin Amnå–Lindberg är bosatt och verksam i Gävle. Hon har under sina 25 år som textilkonstnär utfört ett flertal utsmyckningar, mest för kyrkor och sjukhus. Hon har också haft flera stora separatutställningar. Aktuellast är hennes utställning på Gävle Konstcentrum 27/11 2004 – 5/1 2005 och en utställning på Svensk–amerikanska museet i Chicago hösten 2005.